Le Figaro: AI obvinila západní koalici ze zabíjení civilistů v Rakce!

Autoři zprávy zveřejněné organizací uvedli, že bombardování bylo prováděno „naslepo“ a nebylo v souladu s nezbytnými opatřeními, a to vedlo k velkému počtu obětí mezi civilisty města.

 

Syrští civilisté Rakky „zaplatili příliš vysokou cenu“ za osvobození města od povstalců „Islámský stát“ mezinárodními koaličními silami, uvedl deník Le Figaro s odvoláním na zveřejněnou zprávu  Amnesty International. Jak bylo organizací připomenuto, krátce před zahájením vojenské operace, která trvala od června do října 2017, se americký ministr obrany James Mattis zavázal provádět „vyhlazovací válku“ proti IS. „Důsledky pro civilní obyvatelstvo byly katastrofální,” uvedla zpráva.

 

„Přítomnost civilistů nebyla dostatečně zohledněna koaličními silami, které nesplnily nezbytná opatření k minimalizaci škod způsobených civilnímu obyvatelstvu a majetku,“ píše se v dokumentu, sestaveném na základě výsledků vyšetřování dvou členů Amnesty International, kteří navštívili Rakku v únoru letošního roku. Během návštěvy pracovníci organizace zkontrolovali 42 bombardovaných objektů a hovořili se 112 svědky.

Jak Le Figaro poznamenal, zpráva zdůraznila příběhy čtyř rodin postižených leteckými údery na Rakku, jejichž příklad se jeví být orientační podle autorů ve vztahu k celkové situaci civilistů ve městě. Podle Amnesty International, „v těchto případech podrobnosti odhalují porušení mezinárodního práva v průběhu mnoha útoků ze strany koalice, která způsobila úmrtí a zranění mezi civilním obyvatelstvem“. Nevládní organizace uznává, že praxí zneužívání civilistů jako „lidských štítů“ komplikovali radikálové IS vojenské intervence „ale tyto metody byly známy dávno před začátkem ofenzívy na Rakku“, zdůraznil dokument.

Zpráva cituje zejména historii rodiny Chašišů, jejichž 18 členů zemřelo v bitvě o Rakku.Devět lidí bylo zabito při bombovém útoku koaličních sil, dalších sedm při pokusu o útěk na cestě zaminované IS, a dva v minometné palbě ze strany Syrských demokratických sil. „Ti, kteří zůstali jsou mrtví a ti, kteří se snažili utéct, rovněž. Neměli jsme prostředky na zaplacení průvodců, byli jsme uvězněni,” řekl Munira Chašiš zástupcům organizace pro lidská práva. Nakonec se zbývajícím rodinným příslušníkům podařilo utéct, „vykročili po krvi těch, kteří byli zabiti, a před námi odešli”.

Dalším příkladem, který „pravděpodobně nejlépe ilustruje utrpení civilního obyvatelstva Rakky během vojenských operací”, je příběh členů rodiny Badranů. Podle pracovníků Amnesty, bylo 39 členů této rodiny a jejich 10 sousedů zabito během čtyř cílených úderů koalice, a to navzdory systematické snaze vzdálit se od neustále se měnící frontové linie. „Domnívali jsme se, že přijíždějící síly vědí, co dělají, a vedou bitvy s IS, a starají se o mírumilovnou populaci. Byli jsme naivní. Když jsme si uvědomili, do jaké míry se situace stala nebezpečná ze všech stran, bylo už příliš pozdě,“ řekl jeden z přeživších členů rodiny Ruš Badran.

Tímto Amnesty Inernational odmítá slova vojenského velitele USA Stephena Townsenda,který tvrdil, že „přesnější a pečlivě kalibrovaná vzdušná kampaň“ ještě nebyla provedena v historii válek.„Údery koalice, popsané ve zprávě, jak se zdá, byly nepřiměřené nebo naslepo, případně obojí, a proto je lze považovat za nezákonné a pravděpodobně válečným zločinem,“ došli k závěru autoři dokumentu.

Organizace požaduje, aby státy – členové koalice dodržovaly mezinárodní právo, „zejména zrušení úderů zejména naslepo“, zákazu používání bomb se širokým okruhem destrukce v hustě obydlených oblastech, vytváření záznamů o systému úderů na civilní obyvatelstvo, stejně jako předevakuační plány pro lidi na začátku vojenské operace.
 
Nejprve však Amnesty trvá na potřebě odškodnění obětí a stíhání pachatelů válečných zločinů, v případě, že se prokáže, ze strany států odpovědných za porušování mezinárodního práva. 

(prvnizpravy.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru