Le Figaro: Macron je naivní, hloupý a arogantní!

Nový populistický program vlády Itálie, která ohrožuje finanční krizí EU, ukončí evropské ambice Emmanuela Macrona, napsala francouzská skupina „Arvernové“ v článku pro Le Figaro.

Macron je podle skupiny také hloupý, protože nerozumí, jak je vážný spor, k němuž došlo v Evropské unii, napsali v ostrém tónu vůči francouzskému prezidentovi. Nutno poznamenal, že ve Francii sílí kritika prezidenta téměř ze všech stran.

„29. květen 2018 může vejít do dějin jako den konečného selhání evropských ambicí Emmanuela Macrona,“ uvedla francouzská skupina „Arvernové“ („Les Avernes“), která se skládá z vysoce postavených činitelů, ekonomů, profesorů a vedoucích pracovníků, v článku pro Le Figaro.

Rok po vstupu Macrona do úřadu francouzského prezidenta se v Římě odehrál „den politického chaosu“, který se stal předzvěstí finanční krize v EU. Hysterie mezi zeměmi-věřiteli vyvolaná populistickým programem nové italské vlády, prokázala existenci obří propasti, která odděluje severní a jižní části Evropské unie.

Nikdy předtím, podle skupiny, se eurozóna nezdála být „tak roztříštěná”. Naděje na přijetí ambiciózních evropských reforem, které by v sobě současně spojily větší stabilitu a větší solidaritu se „rozhodně vypařily”. „Velký evropský večer” Emmanuela Macrona se konat nebude.

Na evropském neúspěchu Macrona není nic překvapujícího pro někoho, kdo je alespoň trochu obeznámen s evropskou realitou.„Kdo je vážně přesvědčen o tom, že tři inspirativní projevy o budoucnosti“ naší Evropy „budou schopny vyléčit rány kontinentu trpícího desetiletí hospodářskými krizemi, finančními a migračními problémy, a nevoli evropských národů?” kladou otázku „Arverni“. „Kdo se domnívá, že hlasitá slova mohou vymazat skutečnost, ve které Francie ztrácí svůj vliv v Evropě tváří v tvář nesmírné síle Německa?”

Prezident Macron, který není obeznámen s rovnováhou moci v Evropě, se zdá být naivní a jeho moralistický přístup demonstruje aroganci. Je také hloupý, protože nerozumí tomu, jak závažný je spor, který nastal v Evropské unii.

Evropské selhání Emmanuela Macrona staví Francii před jednoduchou a zároveň riskantní volbu: buď si konečně uvědomí, že se může spolehnout jen na své vlastní síly, nebo umožní Macronovi nechat odmítnout reformu a nadále vést zemi v nesprávném směru, což může vést k nevratné ztrátě pozice Francie.

Emmanuel Macron je dříve či později předurčen ke střetu s tvrdou realitou nejednotnosti Evropy, neuvěřitelně silnému Německu a silně oslabenou Francií, dodala francouzská skupina „Arvernové“ v materiálu pro Le Figaro.

(prvnizpravy.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru