Litevská prezidentka: Mladá generace je připravena bránit svou zem!

V pobaltských státech právě proběhly manévry NATO  “Saber Strike” a “Baltops”. Jaké je nebezpečí ruského zásahu v Litvě? Jsou evropské státy naivní vůči Rusku? Grybauskaitėová považuje Putina za nepředvídatelného a  varuje  Evropu.

Manévry “Saber Strike” pod vedením USA měly simulovat obranu proti ruské invazi.

 

„V NATO existují procesy, které je třeba optimalizovat. Jsme 28 zemí s různými řetězci velení a rozhodování. Neustále se učíme, jak můžeme lépe spolupracovat a přizpůsobit procesy. V obraně máme v NATO 30 dnů v případě formálního rozhodnutí – to je příliš dlouhé, protože možná budeme muset reagovat do několika hodin.,“ zdůraznila  Grybauskaitėová.

„Mladá generace je připravena bránit svou zemi. Udělali jsme velkou chybu, že jsme tak neučinili v roce 1940, kdy Rudá armáda napadla a obsadila Litvu. To skončilo genocidou. Ztratili jsme téměř 15 procent naší populace a velké množství lidí  bylo deportováno do sovětských pracovních táborů. Měli jsme bojovat. Tuto chybu znovu neučiníme,“ je přesvědčena litevská prezidentka.

V roce 1940 byla Litva okupována SSSR. Tuto okupaci, tak jako mnoho dalších, si dohodl sovětský vůdce Stalin s Hitlerem 24. srpna 1939 v rámci paktu Ribbentrop-Molotov. Po napadení SSSR v roce 1941 bylo území Litvy okupováno Němci v letech 1941 až 1944. V Ponarech němečtí nacisté zavraždili na 100 000 Židů, Poláků a Rusů. Na masakrech Židů v Litvě se aktivně podíleli i litevští kolaboranti. 12. litevský prapor působil pod německým velením v Bělorusku, kde se podílel na zavraždění 300 000 lidí. V červenci 1944 Sověti společně s Poláky dobyli Vilnius a Litva se znovu stala součástí SSSR. Po válce stalinský režim deportoval desítky tisíc Litevců na Sibiř a mnoho Litevců odešlo do lesů, kde jako lesní bratři vedli proti Sovětům partyzánskou válku. Novodobý samostatný litevský stát vznikl 11. března 1990.

„ Pokud ukážeme, že můžeme a chceme se bránit, nikdo na nás nezaútočí. Musíme být připraveni: duševně, politicky, technologicky, se srdcem a duší. Ruské jednotky na hranicích s Baltskem a Polskem jsou desetkrát silnější než jednotky NATO. Ale jde o víc než čísla. Jedná se o povinnost a vůli bránit se. Pokud to naši lidé a naši partneři podporují, není důvod nás obsadit,“ odpověděla na otázku obavy z možné ruské agrese litevská prezidentka.

(prvnizpravy.cz, foto titulne: En.delfi.it, foto článok: Spiegel)

Přejít nahoru