Nad Polskem se opět stahují mraky. Brusel volá po potrestání za soudní reformu

Soudní reforma v Polsku, kterou provedla tamní jednobarevná vláda strany Právo a spravedlnost, je trnem v oku Evropské unii již mnoho měsíců. Loni v prosinci bylo proti Varšavě zahájeno disciplinární řízení, na jehož konci může přijít odebrání hlasovacích práv. Polská vláda pod tlakem připravila některé dílčí změny, ale podle Bruselu stále nejsou dostatečné. To znamená, že hrozba spuštění článku 7 a odebrání hlasovacích práv ještě stále není zažehnáno.

Vývoj v posledních dnech ukazuje, že je tomu právě naopak. Brusel vyčítá Právu a spravedlnosti, že se snaží omezit nezávislost soudů a celkově dostat nezávislou soudní moc pod svoji kontrolu. K tomu, aby Polsko přišlo o svá hlasovací práva, je však v praktické rovině poměrně daleko. S tak radikálním krokem, který mimochodem v historii Evropské unie ještě nebyl nikdy realizován, by musely souhlasit členské státy. Maďarsko však již předem avizovalo, že takové rozhodnutí zablokuje.

Ostatně samotné Maďarsko se již dávno ocitlo na pomyslné černé listině a je obviňováno z pokusů omezit vedle soudní moci také svobodu médií. Před několika týdny se v Evropském parlamentu řešila zpráva radikálně levicové nizozemské europoslankyně Judith Sargentiniové, která z pověření Bruselu analyzovala situaci v Maďarsku. Sargentiniová došla k jednoznačnému závěru, že Budapešť se dostala na šikmou plochu a vylíčila dění v zemi v těch nejhorších barvách.

Aktuálně se však Evropská unie zabývá především Polskem a vše nasvědčuje tomu, že se schyluje k rozhodujícímu střetu. Olej do ohně přilévá také bruselský server Politico, který prostřednictvím vzletných slov vyzývá představitele EU k rozhodné akci. „Brusel má v příštích několika týdnech poslední příležitost, jak zastavit polskou vládu od ovládnutí soudního systému. Jde o obranu evropské identity jako společenství založeného na liberálních hodnotách.“

Autor článku Paul Taylor tvrdí, že v Polsku dochází k ohrožení právního státu. Navzdory novinářské praxi o poskytnutí prostoru všem stranám však cituje pouze ty experty, kteří se staví k soudní reformě Práva a spravedlnosti ryze negativně. „Evropská komise udělala chybu, když vnucovala Polsku a dalším zemím uprchlíky prostřednictvím kvót. Nyní jde ale o zachování právního státu a je třeba jednat,“ míní Taylor.

(parlamentnilisty.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru