NI: V konfrontaci s Ruskem budou letadlové lodě USA v Baltu k ničemu!

Nicméně to také vypovídá o tom, že pro americké lodě tohoto druhu je velmi obtížné provádět operace v Baltském moři, napsal National Interest.

Jak časopis uvedl, na vině je jak uzavřená vodní plocha Baltského moře, tak ruská protivzdušná a bojové protilodní systémy, které mohou ukončit životnost americké flotily.

Tento měsíc víceúčelové stíhačky F / A-18E / F Super Hornet a letadla elektronického boje EA-18G Growler dorazily na americkou letadlovou loď „Harry Truman“, a pak zúčastní každoroční mezinárodní cvičení s názvem BALTOPS, napsal National Interest.

Ačkoli se tyto manévry konají od roku 1972, tentokrát bylo pozoruhodné, že během cvičení nebyl “Harry Truman” v Baltském, ale v Jaderském moři. A tak, aby se americké námořní letectvo, křídlo s popisem číslo 1 dostalo na  místa konání BALTOPS, muselo poprvé v historii překonat celý evropský kontinent.

„Příležitost podpořit naše spojence z oblasti Baltského moře z Jaderského moře ukazuje, že náš potenciál je v souladu s naším odhodláním,“ řekl velitel osmé úderné letecké skupiny, kontradmirál Gene Black. „Je to další důkaz flexibility a mobility, které přinášíme do bojové oblasti, a potvrzuje náš závazek k regionální bezpečnosti a spolupráci s našimi partnery a spojenci.”

Nicméně časopis konstatuje, že přesun námořního letectva z letadlové lodi k Baltskému moři přes celou Evropu a je působivé, ale odhaluje zásadní omezení, které region stanoví akcím amerických letadlových lodí. Lodě třídy Nimitz nebo Ford s výtlakem 100 000 tun jsou příliš velké a zranitelné pro provádění operací v uzavřených vodách Baltského moře.

Navíc pokročilé ruské protiletadlové střely námořních a pobřežních základen představují pro americké letadlové lodě velmi vážnou hrozbu. A tom svědčí, podle National Interestu, skutečnost, že palubní letectvo bylo v těchto cvičeních použito poprvé.

Ruské síly, které mají rakety P-800 “Onyx” různých modifikací, mají řadu možností, které účinně umožňují zasáhnout jakékoliv povrchové plavidlo z kaliningradské enklávy až do švédského pobřeží.

Takovou zónu pokrytí zabezpečuje exportní verze  pobřežního raketového systému Bastion-P s doletem 300 km. Některé verze modelu P-800 určené pro interní použití však s největší pravděpodobností mohou zasáhnout i na vzdálenost téměř 600 km – což znamená, že ovládají většinu Baltského moře.

A navzdory skutečnosti, že ruské pobaltská loďstvo se skládá převážně ze starých lodí, všechny lodě a letadla, které má Rusko v tomto regionu, mohou být vybaveny vynikajícími protiletadlovými zbraněmi. Samotný region je pokryt jinými ruskými systémy, včetně komplexů S-300B4 a S-400, což by bylo problémem pro všechny americké jednotky působící v regionu během konfliktu.

„Ruské pobaltská loďstvo není příliš silné v námořním boji, ale je schopno na určitou dobu zablokovat přístup do baltských přístavů zaminováním. Samozřejmě, že druhý problém je, že všechny americké síly budou v okruhu úderu ruských sil dlouhého doletu protivzdušné obrany, cílem ruských  křídlatých raket, dělostřelectva a také pod hrozbou operativního úderu letectva,“ upozornil Michael Koffman z Centra pro námořní analýzy.

V důsledku toho budou letadlové lodě USA a další povrchové lodě v uzavřených vodách Baltského moře zranitelné. S výjimkou nové stíhačky Lockheed Martin F-35C bude americká letectvo také zranitelné. Rusko je schopno útočit jak na letadlové lodě, tak na pozemní letiště využívaje vysoce přesné řízené střely dlouhého doletu, a které představují pro spojenecké síly v Evropě značný problém.

Potenciálně může tento problém námořnictvo vyřešit tím, že podrží své letadlové lodě v bezpečné vzdálenosti – a to za předpokladu, že akce palubního letectva bude zapotřebí v tomto operačním bojovém prostoru. Kromě toho je možné využít tankovací letadla pro zvýšení dosahu letectva USA.

To znamená, že námořnictvo by mělo pokračovat v práci na programu bezpilotního tankování MQ-25 na moři. Nicméně v případě rozsáhlé války s Moskvou, napdano ruské síly napadnou jak tankovací stroje samotné, tak jejich základny. Tato okolnost naznačuje, že v budoucnosti může tento stroj potřebovat systém maskování, dodal National Interest.

(prvnizpravy.cz, foto: Navy.mil)

Přejít nahoru