NI: Putin neblafuje, když mluví o ruských zbraních „Soudného dne”!

Publikace uvedla, že existence nových ruských zbraní není překvapující. Vojenský odborník Pavel Podvig v rozhovoru s časopisem uvedl, že většina vývoje byla známá už dříve, ale některé z nich se opravdu staly senzací.

„Poprvé jsem slyšel o křídlatých raketách s jadernou hlavicí a o komplexu „Kinžal”. Zdá se, že vše, co Putin ukázal, bylo testováno, takže je to všechno možné,” řekl zdroj National Interest.

Výzkumný pracovník Střediska pro námořní analýzu Michael Kofman je rovněž přesvědčen, že programy rozvoje nejnovějších zbraní Ruska jsou skutečné a jejich realizace je „otázkou blízké nebo méně vzdálenější budoucnosti”. Kromě toho vyjádřil obavy z rychlostí, kterou by se mohly vyvíjet křídalté střely s jadernou hlavicí.

Časopis zdůraznil, že Spojené státy v současné době nemají prostředky proti současného jadernému arzenálu Moskvy, přičemž ruský vývoj nebude v krátkodobém horizontu ovlivňovat jadernou strategii Washingtonu. Odborníci naznačují, že pokud se americká strana nepokusí v dlouhodobém horizontu uspět v závodě ve zbrojení, tak by měla být uzavřena další smlouva START, která bude rovněž zohledňovat nové zbraně Ruska. Odborníci však mají podezření, že Republikánská strana USA by dala přednost závodům ve zbrojení namísto nové dohody o kontrole zbrojení, a bez schválení budoucí smlouvy START touto frakcí prostě nemůže projít Senátem.

1. března ve zprávě Federálního shromáždění Vladimír Putin hovořil o nových typech zbraní, které byly vyvinuty v Rusku. Prezident informoval o vývoji hypersonických zbraní – systému „Avangard“, schopného létat v hustých vrstvách atmosféry do mezikontinentálního pásma rychlostí přesahující dvacetkrát rychlost Machu. Kromě toho hlava státu hovořila o raketovém systému „Sarmat“, o křídlaté raketě s jaderným pohonem „Burevestnik”, leteckých hypersonických raketách „Kinžal“ a laserových zbraních.

(prvnizpravy.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru