Viktor Orbán

Orbán zpucoval západní státy EU: Vy máte masy migrantů, V4 chrání kulturu a je úspěšná

„Chráníme se před migrací, máme silnou kulturní identitu, které se nemíníme vzdát, zatímco země dalších evropských regionů mají problémy s konkurenceschopností, nedokážou ochránit své hranice, objevily se u nich masy migrantů,“ uvedl Orbán.

Německo či Francie by se podle něho měly smířit s faktem, že visegrádským státům se ekonomicky daří a bez nich by celá EU nedosahovala tak výrazného hospodářského růstu. „Některým není po chuti rychlý pokrok střední Evropy,“ prohlásil nacionalistický premiér.

Orbán v televizi TA3, která debatu odvysílala, podotkl, že tato kritika často není určena přímo jeho osobě, ale přeneseně celé V4. Postkomunistické země střední Evropy jsou kritizovány zejména ze strany Německa, Francie či Itálie za to, že jejich vlády jsou na jednu stranu vstřícné přijímání dotací z evropských rozpočtů, zatímco zcela odmítají podílet se na přijímání migrantů přicházejících do Evropy.

Podle Orbána je na čase posílit spolupráci rozdílných evropských regionů. „Střední Evropa vyvíjí v současnosti v tomto směru mnoho úsilí,“ řekl TA3 Orbán. Pellegrini podotkl, že chce Slovensko . Nic konkrétnějšího ale neřekl, stejně tak Orbán.

(megazine.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru