Terorista Salah Abdesalam zkončil v nemocnici. Pro apendicitídu

Jediný přeživší spoluautor teroristických útoků v Paříži, při kterých před třemi lety zemřelo 130 lidí, dostal v dubnu u belgického soudu dvacetiletý trest za pokus o vraždu policistů. Proces týkající se samotného masakru ho čeká ve Francii.
Za doprovodu elitní francouzské protiteroristické jednotky GIGN odvezli Abdeslama z největšího evropského vězení Fleury-Mérogis do nedaleké nemocnice v Corbeil-Essonnes na jižním předměstí Paříže.Podle francouzského deníku Le Monde má vězněný džihádista zánět slepého střeva. „Je pravděpodobné, že ho budeme muset operovat,“ uvedl pak pro list Le Parisienzdroj z nemocnice.

Tu údajně střeží několik policejních dodávek a přímo v pokoji na pacienta dohlížejí četníci pro případ, že by se pokusil o útěk. V pokoji upraveném pro příjem vězňů je také minimum věcí, dodává list.

Belgický soud v dubnu poslal Abdeslama do vězení na dvacet let za pokus o vraždu policistů při bruselské razii v roce 2016. Policie se tehdy teroristu pokoušela zadržet kvůli podezření, že se o čtyři měsíce dříve podílel na atentátech v Paříži, které si vyžádaly 130 obětí. Z podílu na tomto masakru by se měl Francouz marockého původu u francouzského soudu zodpovídat až v roce 2020.

(SCa, www.ceskoaktualne.cz, foto: Nord Eclair)

Přejít nahoru