Tohle se Trumpovi moc nepovedlo. Amerika dostala pořádný úder od významných velmocí

Bylo tak rozhodnuto, aby se země vyhnuly ekonomickým sankcím USA.

Podle nové dohody budou platby za ropu uskutečněny prostřednictvím indické státní banky UCO, která nemá pobočku v USA. Země také diskutují o barterovém systému, aby se vyhnuli sankcím USA, zpráva o tom byla zveřejněna zpravodajem Russia Today.

Íránský ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf tento týden navštívil Indii, kde se setkal s indickou ministryní zahraničí Sušmou Svarádžovou. „Během rozhovorů obě strany pronesly názory na další rozšiřování vazeb v oblasti bankovnictví, energetiky, obchodu, pojištění, lodní dopravy, používání národních měn, projektů Chabahar a železnice Chabahar-Zahedan,“ uvedl Zaríf ve svém prohlášení.

Indická ministryně Svaádžová uvedla, že její země ignoruje americké obchodní sankce proti Íránu. „Indie bude dodržovat pouze sankce OSN a ne žádné sankce proti jednotlivé zemi,” uvedla Svarádžová. Írán je třetí největší dodavatel ropy v Indii. Indie koupila rekordních 27,2 milionu tun ropy z Teheránu během posledního finančního roku, který skončil v březnu 2018. To představuje 114% nárůst oproti předchozímu roku.

(euportal.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru