Erdogan

V Turecku se volí. S prezidentským systémem překonáme ostatní civilizace, hlásal Erdogan u urny

Recep Tayyip Erdogan na sebe před více než deseti lety upoutal pozornost jako premiér. A během jedné dekády dokázal svou moc zvýšit natolik, že jako prezident v podstatě eliminoval pozici premiéra. Původně poměrně přísně sekulární Turecko navíc změnil v muslimský stát.

„Turecko prochází demokratickou revolucí. S prezidentským systémem převýší srovnatelné civilizace,“ sdělil novinářům prezident ve volební místnosti. Když poté v Istanbulu vešel mezi své nadšené voliče, s mnoha z nich si potřásl rukou. K ruce však měl i početnou ochranku.

Erdogan věří, že s novými pravomocemi v prezidentském zřízení dokáže účinně bojovat s propadem ekonomiky. Turecká lira během roku oslabila vůči dolaru o celých dvacet procent. Erdogan také věří, že se dokáže vypořádat „s odbojnými Kurdy“ v Turecku, v Sýrii i v Iráku.

Jenže Erdoganův nejvážnější soupeř Muharrem Ince nesložil zbraně. Více než 80 milionům Turků sdělil, že pokud vyhraje Erdogan, bude dál odposlouchávat jejich telefony. Pokud vyhraje Muharrem Ince, slibuje, že zvrátí autoritářské směřování země. „S Erdoganem vám bude nadále vládnout strach,“ varoval opoziční kandidát.

Opoziční strany navíc upozorňují na to, že v některých regionech existuje podezření, že volby neprobíhají zcela čistě. O stížnostech informovala státní turecká agentura Anadolu.

Očekává se, že Erdogan nevyhraje prezidentské volby v 1. kole a bude muset jít do kola druhého 8. července. Erdoganově straně hrozí, že v parlamentních volbách ztratí parlamentní většinu.

(parlamentnilisty.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru