Ukrajinský poslanec: Ztrácíme kontrolu nad Oděsou!

Na svém facebooku napsal poslanec Nejvyšší rady Igor Lucenko, že Kyjev ztrácí kontrolu nad Oděsou.

Poslanec vysvětlil, že “teror” proti protiruským aktivistům ve městě získává “bezprecedentní podporu”. Podle Lucenka, orgány v Oděse podporují proruské akce a pomáhají místním antiukrajinským organizacím.

“Ztrácíme Oděsu podle  stejného scénáře jako Donbas,” řekl Lucenko.

Igor Lucenko požádal také Turčynova, aby svolal jednání ukrajinské Rady národní bezpečnosti  k situaci v Oděse, protože ztráta kontroly nad  “třetím největším, historicky ukrajinským městem” představuje přímou hrozbu pro národní zájmy Ukrajiny.

“Takže stát Ukrajiny, prostřednictvím svých úředních orgánů veřejné moci, de facto postupně ztrácí proukrajinskou kontrolu nad třetím největším historickým městem- Oděsou,” píše se v dokumentu.

Oděsa je město na jižní Ukrajině, hlavní město Oděské oblasti se dvěma největšími ukrajinskými přístavy na pobřeží Černého moře, 440 km jižně od Kyjeva a 45 km východně od moldavských hranic. V roce 2017 zde žilo 1 010 000 obyvatel. Rusové tvoří  třetinu  obyvatel města.

Luhanská a Doněcká lidová republika vyhlásily nezávislost po převratu na Ukrajině v únoru 2014. V dubnu téhož roku zahájily ukrajinské bezpečnostní  orgány proti nim vojenskou operaci. Podle nejnovějších údajů OSN se více než deset tisíc lidí stalo obětí konfliktu.

(prvnizpravy.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru