Ukrajinští nacionalisté uspořádali útok na cikánský tábor!

Jak napsal „Strana.ua”, odborníci se domnívají, že útoky a vraždy motivované rasovým nepřátelstvím jsou alarmujícím signálem, při souhlasu současných autorit, které získaly moc pod nacionalistickými slogany.

Ve Lvově vypukl silný rasový skandál a vražda na základě národnosti. Skupina mladých nacionalistů v maskách zničila cikánský tábor a bodla na smrt nože 24letého muže ze Zakarpatí. Další tři byli pořezáni – mezi nimi 30letá žena a její desetiletý syn, kterého zakryla tělem před údery nožů. Podle „Strana.ua“  se jedná o šestý útok na tábory na Ukrajině jen za poslední dva měsíce: třikrát zaútočili na tábory v Kyjevě a ještě dvakrát – v západní části země, ve Lvově a Ternopilu. Ale toto je první útok, který vedl k lidským ztrátám.

Jak publikace pokračuje, sedm lidí z Lvova ve věku 16-17 let napadlo lidi, byli vedeni jistým 20tiletým chlapcem. Policie tvrdí, že nájezdníci byli zadrženi. Hrozí jim 15 let vězení nebo doživotí. Neonacisté jsou součástí málo známé skupiny „Sober and Evil Youth” („Trestná a zlá mládež“). Toto není první útok na tábory na západní Ukrajině. V květnu skupina tří desítek lidí spálilo stany Romů v blízkosti vesnice Rudnoje, poté bylo zraněno několik lidí. Podle novinářky a sociální aktivistky Viktorie Balické jsou skupiny „Trestné a zlé mládeže” – cikáni, drogově závislí a další sociálně zranitelné skupiny.

„Je to projev nacismu. A podle mého názoru je výsledkem tolerance úniku tohoto jedu do naší společnosti od jednotlivých představitelů vlády různých úrovní. A také podporou některých takových metod. Zítra může být obětí netolerantnosti kdokoliv jiný. Včetně toho, kterého včera podporovali,” napsala Balická na své stránce na Facebooku.

Část lidí ze Lvova, uvedly noviny, podporuje takové metody boje proti Romům a do jisté míry ospravedlňuje nacionalisty. Podle jejich názoru cikáni obchodují s drogami, okrádají lidi a dokonce údajně unášejí děti. Nicméně, Balická říká, že obyvatelé tábora jsou zcela neškodní a klidní lidé.

„Specializují se na hledání všeho druhu „dobrého “na skládkách a ulicích. Kov, lahve, papír. Neporušují nic: ani zákon, ani náš klid. Ale kategorií, která nás ohrožuje, jsou ostatní Romové. Ti, ve skutečnosti, kradou a podvádějí. Žijí v bytech a cítí se dobře. Takže nezabili zločince Roma. Ale neškodného, nešťastného Zakarpaťana. Přiblížit se k těm, kteří kradou to není tak jednoduché. Kromě toho je možné očekávat vážnou reakci,” vysvětlila novinářka, která je obeznámena s tématem cikánů.

Právník Oleg Micik věří, že řada brutálních útoků na tábory je důsledkem tolerance takového chování ze strany vlády a orgánů činných v trestním řízení.

„V prosinci 2017 prapor ze Lvova organizoval pogromy v 20 romských rodinách v Boryslavském regionu. Dveře byly vyraženy kladivem, okna byla rozbitá kotvou. Lidé byli taženi v trenýrkách a pantoflích na městské oddělení,” řekl Micik.

Policie to poté vysvětlovala potřebu vyšetřování v případě vraždy dvou mladých prodejců hardwarových prodejen.

„Je to velmi smutné a děsivé. Je strašné, že se někdo rozhodl, že můžete jen zabít člověka, protože „jsou nelidi”. Je mi líto těch nezletilých, kteří se rozhodli, že budou takovými čističi. Nebo to za ně rozhodli. Je nepravděpodobné, že sami plánovali vraždu,” rozhořčila se veřejná aktivistka Natalia Šelesťaková.

Odborníci a představitelé názorů tvrdí, že útoky a vraždy motivované rasovým nepřátelstvím jsou alarmující zvonek, že se těší autoritám, které zvítězily pod nacionalistickými slogany.

„Beztrestnost předchozích útoků na Romy vedla k nové spirále násilí a v důsledku toho k první smrti. Vedení státu Ukrajiny, prezident a ministr vnitra musí konečně rozhodnout, na které straně jsou – na staně Evropské úmluvy o lidských právech nebo knihy Mein Kampf. Vlna násilí neskončí flirtováním s neonacisty, ale nevyhnutelnosti trestu pro všechny zločince – od kapsářů až po vysoké zkorumpované úředníky,“napsal na Facebook novinář Sergej Leščenko.

“Dnes ve Lvově zabili mladého Roma, zítra bude v Kyjevě zabijí Žida. A pozítří přijdou do tvého bytu, kiosku, továrny na svíčky. Pro vaši dceru nebo manželku. definitivně ztratili strach. Obnoví stát jejich strach? A chce to tento stát sám v podobě jeho současných vůdců? A je to možné? Při pohledu na tento stav začnete pochybovat. Navíc takovými metodami, jak říkají, můžete zkusit vypustit páru. Jen aby si nespálili ruce ti, kdo to spouští,” varoval Oleg Sinelnikov, kyjevský specialista v oblasti politiky mládeže.

Jak se v novinách uvádí, útoky na Romy mohou na Ukrajině skončit soudními spory.

„Když se před Euro 2012 policie jednoduše rozhodla odstranit cikánský tábor, Romové se obrátili na Evropský soud pro lidská práva a vyhráli z ukrajinského rozpočtu 6 tisíc eur. V takovém případě může být trest mnohem krutější,” připomněl novinář Oleg Šinkarenko.

(prvnizpravy.cz, foto: BBC, titulek upraven redakci)

Přejít nahoru