USA varovaly Turecko před sankcemi v případě nákupu S-400!

„Jasně jsme dali Turecku najevo, že v případě nabytí S-400 budou důsledky. Zavedeme sankce v souladu se zákonem „O protiakci proti nepřátelům Ameriky pomocí sankcí“,“  uvedl podle RIA Novosti na slyšení v Senátu.

Diplomat dodal, že pokud se dohoda o pritivzdušné obraně uskuteční, bude obtížné obnovit předchozí vztahy mezi Ankarou a Washingtonem.

V polovině června bylo oznámeno, že americký Senát schválil novou verzi návrhu rozpočtu na obranu pro 2019, který stanoví ukončení účasti Ankary na programu výroby stíhacích letounů F-35 vzhledem k záměrům republiky na nákup ruského systému protivzdušné obrany.

Navzdory tomuto kroku minulý týden společnost Lockheed Martin předala zástupcům tureckých leteckých sil první stíhací letoun páté generace. Podle smlouvy by měla Ankara obdržet asi 100 těchto strojů.

Vztahy mezi Ankarou a Washingtonem se zhoršily poté, co Turecko a Rusko podepsaly v prosinci loňského roku smlouvu o úvěru na S-400.

Podle dokumentu Ankara koupí dvě baterie systémů protivzdušné obrany, které budou obsluhovány tureckými operátory. Strany se rovněž dohodly na technologické spolupráci při vývoji výroby komplexů v Turecku.

Zástupci Spojených států a NATO opakovaně kritizovali Ankaru za dohodu s Moskvou. Takto náměstek ministra zahraničí Wess Mitchell uvedl, že nákup S-400 by mohl nepříznivě ovlivnit nabídku amerických zbraní.

 

Turecko zároveň uvedlo, že Ankara podnikne kroky proti Washingtonu, pokud realizuje své hrozby.

 

Je přitom pozoruhodné, že ještě na počátku tureckých úvah o zakoupení systémů S-400 hovořily USA a NATO o věci tolerantně o rozhodování “suverénní” země. Nyní, kdy věc stojí před realizací, se Turecko najednou posouvá do zóny “nepřátel Ameriky” a NATO.

(prvnizpravy.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru