Vlajková loď britského námořnictva poprvé na otevřeném moři

Podle informací by tanker třídy Tide měl přepravovat až 800 m3 paliva za hodinu. Ale tentokrát tanker „Taydspring“ při těchto testech dodal jen 220 krychlových metrů , protože šlo hlavně o test všech systémů.

 

„Jedná se o další důležitý krok pro Queen Elizabeth, aby získala status plné bojové pohotovosti,“ řekl korvetní kapitán Sam Stevens  z letadlové lodi.

 

„Schopnost natankovat na otevřeném moř významně zvyšuje naše operační schopnosti,“ hodnotil test Sam Stevens  .

Cisternové lodě třídy Tide byly navrženy především k podpoře skupin dopravních lodí, které by vedly nové letadlové lodě, jako je například Queen Elizabeth. Čtyři pomocné lodě musí poskytovat válečné lodi palivo, sladkou vodou, zásoby, střelivo atd. Zejména každý tanker veze  19.000 kubických metrů paliva a 1.400 kubických metrů čerstvé vody.

Druhý tanker série – „Taydreys“ – se testuje, třetí a čtvrtý – „Taydsurdzh“ a „Taydfors“ – dosud nebyly dokončeny.

Letadlová loď “Queen Elizabeth” byla zařazena do královského námořnictva 7. prosince 2017. Stav plné bojové připravenosti je naplánován na rok 2020. Druhá letadlová loď – “Prince of Wales” – byla spuštěna na vodu 22. prosince.

Délka nových letadlových lodí je 280 metrů, šířka je 70 metrů. Na lodi bude společně s posádkami letadel celkem 1.600 osob. Očekává se, že na každé lodi bude asi 40 stíhaček F-35 .

Výroba obou  letadlových lodí bude stát britskou státní pokladnu asi 6,2 miliardy liber.

(prvnizpravy.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru