Wagenknechtová: Omezte zájmy USA, vraťte Rusko do G7!

Tak by bylo možné vytvořit protiváhu vůči americkým zájmům na budoucích summitech, řekla předsedkyně Die Linke v rozhovoru pro Deutschlandfunk.

Sahra Wagenknechtová také vyzvala Evropskou unii, aby důvěrnější vztahy se zahraničními partnery budovala s větší jistotou a prosazovala své vlastní cíle. Německo musí posílit domácí poptávku a snížit svou ekonomickou závislost na vývozu.

Spojené státy začnou od pátku uvalovat cla ve výši 25 procent na ocel a deset procent na hliník také na dovoz z Evropské unie, Kanady a Mexika.
Podle šéfa Evropské komise Jeana-Claudea Junckera nemá EU jinou možnost než řešit věc sporem u Světové obchodní organizace (WTO).

Předsedkyně Die Linke také kritizovala sociální politiku mnoha zemí EU. Hospodářské zájmy jsou příliš silné: EU je projekt velkých společností a není zaměřen na silné sociální státy. To vede k rostoucímu rozdělení společnosti a pro mladou generaci nepřináší  příležitostí. To by mohlo učinit z Evropské unii spoušť nacionalismu.

V otázkách zbrojení se Sahra Wagenknechtová  rovněž jasně postavila proti požadavkům americké vlády, aby země EU zvýšily vojenské výdaje.  Wagenknechtová se také postavil proti návrhu francouzského prezidenta Macrona, že EU potřebuje intervenční armádu. Připomněla, že podle Ústavy je  Bundeswehr obrannou armádou a  tak  by to mělo zůstat, dodala.

(prvnizpravy.cz, foto: Pinterest)

Přejít nahoru