WSJ: „Riskantní” sázky Totalu na Rusko navzdory americkým sankcím

Nedávno společnost projevila zvýšený zájem o ruské plynárenské projekty, a to navzdory napjatým vztahům Moskvy s některými západními vládami.

Francouzský ropný gigant Total je známý svojí inklinací k politicky rizikovým obchodům. V současné době společnost mobilizuje zdroje v Rusku a dalších „náročných koutech světa”, aby se stala největším dodavatelem plynu na světě, uvedl The Wall Street Journal.

Minulý měsíc společnost Total „zdvojnásobila své sázky” v Rusku a odkoupila 10% podílu na projektu arktického plyny společnosti Novatek. A to i přes skutečnost, že od roku 2014 po „připojení k Krymu” je tato ruská společnost pod americkými sankcemi,poznamenal článek.

Navíc rostoucí napětí mezi Moskvou a některými západními vládami nezastavilo generálního ředitele Patricka Pouyanne uzavřít dohody v hodnotě asi 2,6 miliardy dolarů na petrohradském Mezinárodním ekonomickém fóru „v přítomnosti Putina“, upozornila publikace.

Total také učinil „odvážnou nabídku” snahou posílit své postavení v Íránu. V roce 2016 se francouzská společnost dohodla na vstupu do projektu rozvoje rozsáhlých plynárenských oblastí Islámské republiky. Rozhodnutí bylo učiněno poté, co USA a pět dalších světových mocností zrušilo sankce proti Teheránu, který se na oplátku zavázal ukončit svůj jaderný program. Riziko podnikání v regionu se opět projevilo, když administrativa Donalda Trumpa znovu proti Íránu uložila sankce.

V důsledku toho je podle slov Pouyanneho velice pravděpodobné, že jeho společnost bude muset opustit íránskou dohodu. Ale doufá, že ruský projekt pomůže vyrovnat tuto ztracenou příležitost, tvrdí noviny.

K vyvážení rizika společnost Total také rozvíjí projekty jinde, včetně Severního moře a Spojených států. Současně vedení společnosti trvá na tom, že všechny její transakce nejsou v rozporu se zákonem a sankcemi.

„Nejsem politik. Jsem vedoucím obchodní společnosti,” řekl Pouyanne během nedávné návštěvy Ruska. „Naším cílem je vybudovat mosty mezi zeměmi prostřednictvím rozvoje projektů. A mimochodem, vy víte, že nadále na to máme odvahu.”

Publikace zdůrazňuje, že nejen Total „sleduje zdroje v rizikových zemích”. Exxon Mobil, Royal Dutch Shell a BP jsou zapojeny do velkých ruských projektů. Francouzská společnost však vyniká svým „agresivním přáním uzavřít dohody spojené s politickými a právními obtížemi”.

V březnu společnost Total vynaložila 450 milionů dolarů na nákup majetku v Libyi, zachvácené konflikty. V loňském roce začala společnost sponzorovat nové projekty na „dalších dvou problémových místech” – v  Konžské republice a Myanmaru (bývalá Barma).

„Žízeň po politickém riziku je součástí DNA společnosti Total. Předchůdce Pauyanneho Christophe de Margerie rozšířil svá aktiva do bohatých na zdroje, ale politicky rizikových zemí v honbě za novými ropnými rezervami,“ poukázal The Wall Street Journal.

Podle publikace tento přístup pomohl společnosti od roku 2014 zvýšit objem výroby o 20%. V letošním roce zemřel de Margerie na letišti v Moskvě, který obhajoval zrušení protiruských sankcí.

V současné době se Total zaměřuje na projekty plynárenství. Podle výpočtů společnosti bude celosvětová poptávka po modrém palivu do roku 2025 ročně růst o 5%. Současně mají Rusko a Írán největší světové zásoby plynu.

Firmy se mezitím musí vypořádat s „velmi vysokými riziky”. V posledních letech americké úřady udělily pokuty v miliardách dolarů mezinárodním bankám a korporacím, které byly obviněny ze snahy obcházet sankce. Nicméně, podle odborníků, „politické krytí” Totalu je poskytováno francouzskou vládou.

Samotná společnost však vynakládá značné úsilí na dodržování režimu sankcí. Při opětovném vstupu na íránský trh před dvěma lety společnost Total strávila měsíce na„ochranu” svých operací před veškerými vazbami na Spojenými státy. Zejména zakázala používání amerického softwaru, včetně aplikace Microsoft Word.

Wall Street Journal upozornil na skutečnost, že v loňském roce společnost Total otevřela svou kancelář ve Washingtonu. Pravděpodobně je to také pokus společnosti o minimalizaci negativních politických důsledků.

(prvnizpravy.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru