Rusko se zbavilo další třetiny amerických dluhopisů!

Je očividné, že se Rusko rozhodlo neriskovat na pozadí napjatých vztahů s USA a snižuje své investice do amerického dluhu v dolarech.

V dubnu bylo Rusko na 22. místě držitelů dluhopisů za 48,7 miliardy dolarů. Zatímco v březnu vlastnilo dvakrát tolik amerických vládních cenných papírů (za 96,1 miliardy dolarů) a v hodnocení obsadilo 16. místo, nyní Rusko vypadlo i ze seznamu 33 největších držitelů, v němž na prvním místě je Čína a na poslední příčce Chile s 30 miliardami dolarů.

Šéfka Banky Ruska Elvira Nabiullinová nedávno v odpovědi na otázku poslanců Státní dumy ohledně dubnového prodeje téměř poloviny státních dluhopisů USA, vysvětlila, žecentrální banka sleduje politiku diverzifikace devizových rezerv a při rozhodování bere v úvahu veškerá rizika, včetně finančních, ekonomických a geopolitických.

 

Ve Spojených státech nejednou zazněly úvahy o zablokování ruských investic do amerických dluhopisů, navíc se Rusko rozhodlo investovat zisk z prodeje do bezpečnějších cenných papírů a zejména do zlata.

Snižující podíl Ruska na držení (a nepřímo podpory amerického dluhu) amerických dluhopisů nebyl až tak velký, aby to USA výrazně poškodilo. Aby byl obrázek celkový, je nutné dodat, že podle amerického ministerstva financí mají země ze seznamu největších držitelů dluhopisů v rukou cenné papíry v hodnotě 3,9 bilionu dolarů.

(prvnizpravy.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru