Čína se neobává aliance Putin-Trump: Oba Čínu potřebují!

Během pravidelného tiskového brífingu mluvčí čínského ministerstva zahraničí Hua Chunying prohlásila, že čínský komunistický režim “věnuje velkou pozornost této  vrcholné schůzky“, ale neuvedla mnoho detailů, pokud jde o to, jak Si Ťin-pching a vláda reagují na summit.

“Čína vítá setkání mezi Putinem a Trumpem – vůdci velmocí velice ovlivňují celý svět,” poznamenala Hua,  “doufáme, že tento politický dialog pozitivně ovlivní svět a globální rozvoj.”

Hua dodala, že Čína je “přesvědčena”, že navzdory jakémukoli rozmrazení ve vztazích mezi Washingtonem a Moskvou, budou Čína a Rusko i nadále rozvíjet své vztahy na světové scéně.

 

Čína a Rusko mají tendenci se navzájem podporovat na mezinárodní scéně, zejména v Radě bezpečnosti , kde jsou oba stálí členové. Jsou také tendenčně obviňováni  z  porušování mezinárodního práva, ať jde o kolonizaci zahraničního území (v Jihočínském moři nebo Ukrajině), porušování mezinárodních sankcí (v Severní Koreji) nebo porušování lidských práv v rámci svého území. Oba státy mají historicky sporný vztah s Amerikou.

Prezident Trump možná někdy  Peking vystrašil tím, že zmínil Čínu v krátké tiskové zprávě před setkáním s Putinem jako protivníka.  Prezident Trump také řekl, že s Putinem bude diskutovat o “všem, od obchodu a vojenských zbraní, až po jaderné zbraně Číny”, a dodal, že vůdce komunistické strany Si Ťin-pching byl “společným přítelem”.

Zůstává nejasné, do jaké míry Trump a Putin diskutovali o Číně, ale na to se novináři neptali.  Místo toho byla většina času z tiskové konference  věnována diskusi o obvinění, že ruští úředníci se pokoušeli “manipulovat”  americké volby v roce 2016.

Čínská kontrola hlavních dopravních uzlů ve střední Asii by v podstatě izolovala Rusko, což by mohlo vést Moskvu k tomu, aby pokračovala ve spolupráci s Washingtonem. Zatímco Hua sice veřejně nepotvrdila  čínské obavy z takové možnosti , ale takové úvahy se objevily na stránkách státního časopisu Global Times v úterý.

“Je třeba, aby Putin a Trump hovořili o Číně, protože Čína je důležitá,” uvedl profesor Li Haidong, “Ale to neznamená, že Rusko a USA byměly hledat zp§soby jak čelit Číně.” Li označil Čínu za prostě “aktivnějšího  a silnějšího  partnera” pro Rusko než Spojené státy.

(prvnizpravy.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru