Shell omezuje těžbu ropy v Severním moři

“Produkce společnosti v oblasti Knarr byla zastavena kvůli stávce,” řekla mluvčí společnosti Kitty Eide a dodala, že výkon pole činí přibližně 23 000 barelů denně.

Stávku vyvolalo přibližně 100 lidí, kteří  jsou členy  odborového svazu a bojují za mzdy a důchody. Zastavení těžby se týká 670 lidí pracujících na devíti plošinách nebo lodích v oblasti Knarr.

Asociace zaměstnavatelů Rederiforbundet uvedla, že odbory nyní také vydaly výzvy ke stávce dalším 900 zaměstnancům, kteří by mohli v průběhu víkendu zablokovat dalších 20 těžebních míst.

Tato stávka by mohla mít “obrovské důsledky pro reputaci, ekonomiku a zaměstnanost” v ropném průmyslu, varoval Jakob Korsgaarda, který jedná jménem ropné společnosti.

 

Existují oprávněné obavy, že by i norské stávky mohly zvýšily cenu ropy.

“Země, které nejsou členy OPEC, se rozhodly připojit k OPEC ke snižování podle dohody, ve snaze dodat na trh více barelů ropy,“  řekl ruský ministr pro energetiku Alexander Novak po setkání s OPEC a dalšími producenty ropy.

 

Kromě úsilí Washingtonu zastavit každého, kdo by kupoval íránskou ropu, došlo také k výpadkům výroby v Libyi, Venezuele a Kanadě.

Zatím však dopad stávek na celkovou produkci ropy v Norsku je omezený.

Severská země, největší evropský producent ropy, v loňském roce zaznamenala průměrný výkon téměř 1,6 milionu barelů denně.

(prnizpravy.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru