Cukr může způsobovat nepříjemné alergie

Cukr je rafinovaný produkt. Jedná se o průmyslově vyrobené sladidlo, které cukrovarníci zbavili své přirozené výživnosti. Jedná se v podstatě o vysoce koncentrované sladidlo. Zaměstnanci cukrovarů totiž cukrovou řepu během procesu rafinace obrali o všechny prospěšné látky.

Produkují tak silně návykovou látku, která nemá s přirozeným sladkým nic společného. Podle vědeckých výzkumů napadá v mozku stejné oblasti jako heroin.

Rafinovaný bílý jed se pak spolu s jinými přidává do konzumních sladkostí, které falešně voní i vypadají. Pokud tedy člověk začne cukr hojně konzumovat, tak mu hrozí nejedna zdravotní potíž.

Cukr totiž živí kvasinky jménem candida
Nekvalitní strava bohatá na cukr a na nedostatek kvalitních tuků a bílkovin způsobí, že tělo postupně vyčerpává. Vyčerpává ho ze zásob vitamínů, minerálů, enzymů a dalších tělu prospěšných látek. Tyto látky totiž pomáhají tělu cukr adekvátně zpracovat, aby příliš nerozhodil křehkou chemii těla.

Cukr a rafinované sacharidy dále mohou ve střevech stimulovat přemnožení candidy albicans. Candida se přirozeně vyskytuje v těle, kde štěpí mrtvou potravu ve střevech. Avšak s přemírou konzumace mrtvých potravin jako je cukr a další rafinované sacharidy, se tyto organizmy nekontrolovatelně množí.

Tím to ale nekončí
Tyto kvasinky ve skutečnosti mění formu. Přilnou ke stěně, vrostou do střeva a vytvoří dírky ve střevní stěně. Přes tyto dírky se pak nestrávené jídlo a toxiny (i ty vytvořené candidou) dostávají do krevního řečiště. Toxiny a potravinové částice pak vyvolávají alergické reakce. Především když je imunitní systém slabý nebo je tělo ve stresu.

I cukr třtinový má stejný efekt. Jedná se taktéž o rafinovaný produkt. Pouze od bílého se liší barvou. Rafinovaných sladidel je ale mnohem více. Neřešme tedy co ne, ale co ano.

Nahraďte cukr přirozenými sladidly
Tím nejpřirozenějším pro nás je med. I u něho si dejte pozor na kvalitu, ale výhod má spoustu. Nejenže skvělé chutná, ale je to první volba v kombinaci s obilím. Ať už si včelí med přidáte do nějaké obilné kaše či si ho namažete na kousek pečiva. Zázrak medu spočívá v tom, že pomáhá štěpit sacharidy obsažené v obilí a tím ho dělá pro člověka stravitelnějším.

Dalším kouzelným přirozeným sladidlem je melasa. V podstatě se jedná o odpad při výrobě bílého či třtinového cukru. A přitom je to ona, co obsahuje důležité látky pro náš organismus.  Taková třtinová melasa je tedy vynikajícím vedlejším produktem výroby rafinovaného cukru.

Třtinu lze ale zpracovat i jinak. Když se totiž usuší třtinová šťáva, tak vznikne skvělé přírodní sladidlo. Toto sladidlo si navíc zachová pro nás důležité minerály, vitamíny a je zpracována bez chemických procesů. Sušená třtinová šťáva, nebo-li panela, má úžasnou bohatou chuť a je vhodná nejen pro vaši cukřenku. Oceníte ji totiž v nejednom dezertu, zákusku či marmeládě.

Stále ale mějte na paměti, že i když se jedná o přírodní sladidlo, tak to s ním nepřehánějte. V případě sladkého je prostě méně vždy více. Důležité je konzumovat sladké jako přirozenou součást potravy a jakékoliv sladidlo navíc by mělo být vzácností.

(energiezivota.com, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru