Babiš srovnal účty: Ponižovali nás. Pokrytci. A takto je to ve skutečnosti s politikou USA

Hned v pětistránkovém elaborátu se Babiš na svém facebookovém profilu vyjádřil k uplynulému týdnu.

„Hrozně moc vám děkuju, že jste vydrželi tu neuvěřitelnou pouť za důvěrou pro naši vládu. Byla to neskutečná anabáze. Dali jsme do toho strašně moc energie a trpělivosti, kousali se do jazyků a museli vydržet neustálé nesmyslné dotazy některých novinářů, kteří tomu vůbec nepřáli a žijí jen z konfliktu. A to hlasování o důvěře? Potom, co jsme dostali důvěru, mi od vás přišlo strašně moc povzbudivých vzkazů od srdce,“ poděkoval Babiš.

Podle jeho slov však vláda nezačíná, je už půl roku v plném běhu. „A dokud budu premiér, tak v tom tempu nepovolíme. Možná trošku, protože ministři ČSSD nechtějí chodit na jednání vlády v 6 ráno, tak ji posouváme na osmou,“ zmínil Babiš, jenž jednání o důvěře považoval za exhibici. V té souvislosti hovořil také o ponižování a pokrytectví ze strany opozičních politiků.

„Právě v tenhle symbolický moment se ve Sněmovně ukázalo, kdo myslí na práci, mluví konkrétně a chce pracovat, a kdo jen uráží a rozpoutává hádky. Těch neuvěřitelných šestnáct hodin byla přehlídka všeho, co mě na politice vždycky štvalo,“ poznamenal dále Babiš.

Následně se rozhovořil také k summitu NATO v Bruselu. „Americký prezident Donald J. Trump, jak už je jeho zvyk, vlítl na mezinárodní setkání jako velká voda a rozboural program. Všechny země zkritizoval, že neplní závazek dávat na obranu dvě procenta HDP hned od 1. ledna 2019. Vůbec nechápe, že skokově zvýšit výdaje na obranu o desítky miliard za míň než půl roku by byl naprostý šok pro každou ekonomiku. Navíc rozpočty schvalují vlády a parlamenty. I když rozumím tomu, že chce, aby evropské země začaly masivně nakupovat americké zbraně a snižovaly obchodní deficit USA vůči EU. Já jsem mu ve svém vystoupení vysvětlil, že výpočty přes HDP bez zohlednění růstu jednotlivých ekonomik nejsou správné a že je potřeba mluvit o výdajích v absolutních částkách. Myslím, že to kolegové z Evropské unie ocenili,“ sdělil Babiš s tím, že s Trumpem prohodil následně asi dvě věty.

„Nakonec ta napjatá výměna názorů mezi EU a USA dopadla happy endem. Když Trump odcházel z debaty o Afghánistánu, tak přišel za kancléřkou Merkelovou a dal jí pusu se slovy ‚I love you, Angela‘. Všichni se zasmáli. Je prostě svůj. Ty řeči, že by USA chtěly vystupovat z NATO, jsou nesmysl,“ uzavřel Babiš toto téma.

Závěrem pak svůj příspěvek trochu odlehčil. „Včera jsem byl na Kryštof Kempu. Byl jsem na něm před dvěma lety a plno lidí, co se tehdy se mnou fotili, za mnou přišlo i včera a fotili jsme se znova – ten rozdíl v mém obličeji za tu dobu radši ani nechci vidět. Přijel jsem ve dvě a zůstal do devíti. Užil jsem si No Name, Petra Jandu a samozřejmě Kryštofa. V zákulisí jsme dali chvilku řeč s Alešem Juchelkou, taky s Igorem Timkem, Petrem Jandou a Richardem Krajčem. Ale byl jsem v kotli a moc jsem si to užil. Hlavně Sestru, Želvu, Jasnou zprávu a Ty a já. Po sněmovně to byl balzám, být zase mezi lidma,“ uzavřel.

Andrej Babiš se dnes také nechal slyšet, že Česká republika nebude přijímat žádné migranty. Šlo o dotaz ČTK týkající se aktuální italské žádosti o pomoc s uprchlíky. Babiš trvá na tom, že přijímání migrantů se má řídit principem dobrovolnosti. O pomoc při rozdělení 450 lidí, kteří uvízli na moři, požádal státy EU italský premiér Giuseppe Conte. Podle Babiše Evropa musí vyslat signál, že nelegální migrace je nepřípustná a přijímání dalších lidí problém jenom zhoršuje.

(parlamentnilisty.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru