trump

Aleš Ligas: Ted Cruz je nebezpečnější než Donald Trump. Jen se o tom příliš nemluví

Donald Trump jako úspěšný realitní magnát uznává pouze principy, na kterých postavil svůj byznys. Jeho politika nestojí na žádné racionální ideologické linii a jeho principy jsou založené na vydělávání peněz, získávání pozornosti a především moci. Tyto tři principy jsou navzájem silně provázané, ale dohromady netvoří silnou komplexní ideologii. Myšlení Teda Cruze je naopak založené na silných ideologických základech. Celý život se zabýval zkoumáním radikálně pravicových ekonomických a politických názorů, ve které skutečně věří.

Víra ve změny založené na konzervativní politice u něj přechází do fanatismu. Cruz popírá existenci globálního oteplování způsobeného člověkem, homosexuální sňatky, chce zakázat státní důchodový systém a je zastáncem práva na držení zbraní a jeho udržování na stejné úrovni. Své postoje staví na přesvědčení, které podle něj vychází z pravého významu ústavy.

Ted Cruz má podobný pohled na imigrační politiku jako Donald Trump. Odmítá veškeré další přistěhovalce a chce i zavedení trestu smrti. Kromě toho je i pro zrušení levného a dostupného zdravotního pojištění, které zajišťuje všem Američanům bezplatnou zdravotní péči (Obamacare). Donald Trump naopak před několika dny Obamacare podpořil, i když úplně nesouhlasí s jeho podobou.

Největší nebezpečí Teda Cruze nevychází pouze z výše zmíněných dílčích změn. Ted Cruz je ochoten přetvořit podobu vládních institucí, aby dosáhl svých cílů. Nevěří v oddělení církevní a světské moci a ústavu si vysvětluje dle svých konzervativních ideových zdrojů. K takovýmto změnám je samozřejmě potřeba větší mocenské struktury, kterou zatím Ted Cruz nemá. Potenciál ohrožení, zde ale existuje.

Ve své dosavadní práci texaského senátora, stejně jako v jeho prezidentské kampani navíc dokazuje, že je mnohem disciplinovanějším hráčem než Trump. Má dlouhodobě promyšlenou strategii a dobře váží každé slovo.

Oba muži by byli pro Spojené státy katastrofou. Ted Cruz, ale v tomto případě zatupuje tu horší variantu. Ameriku by vrátil o desítky let zpátky a vytvořil z ní uzavřený konzervativní ostrov, který by ji změnil k nepoznání. Od takového scénáře jsme zatím daleko, je ale důležité mít ho na paměti.

(Salon, Washington Post, Aleš Ligas)

Přejít nahoru