Bernie Sanders

Volební superúterý: Bernie Sanders musí zvítězit alespoň v pěti státech. Jinak Clintonovou už nezastaví

Bernie Sanders, uchazeč o demokratickou nominaci, je částí americké veřejnosti vnímaný jako hrdina, který chce bohatým brát a chudým dávat. Druhá část veřejnosti v něm naopak vidí podobné riziko, jakým je populistický Donald Trump v republikánské straně. Na rozdíl od realitního magnáta Trumpa, je často považován spíše za muže, který si plete liberalismus se socialismem. Pokud si chce udržet svou pozici vážného soupeře proti Hillary Clintonové v souboji o demokratickou nominaci, musí dnes zvítězit alespoň v pěti ze třinácti států. Jinak se jeho naděje rozplynou.

Tento muž, který ještě před několika měsíci nepředstavoval pro Hillary Clintonovou téměř žádnou hrozbu, zvládl dotáhnout její náskok ve většině států. Zatímco těsným rozdílem prohrál v Iowě i v Nevadě, v jeho domovském státu New Hampshire pro sebe získal důležité vítězství.

Ve víkendovém souboji v Jižní Karolíně, ale Bernie Sanders nedokázal vzdorovat opětovnému nárůstu volebních preferencí Hillary Clintonové, která jej drtivě porazila a posílila tak před dnešním rozhodujícím soubojem svou pozici. „Tato porážka nás zasáhla. Bernie Sanders má však stále šanci získat delegáty v jakémkoliv státě. Čím déle v boji o nominaci zůstane, tím více se mu tyto šance zvyšují,“ konstatoval aktuální situaci jeho hlavní poradce pro prezidentskou kampaň Ted Devine.

„Od této chvíle začíná být působení naší kampaně celonárodní,“ upřesnila ve svém projevu svůj další postup Clintonová, jejíž náročná kampaň zatím neprodukovala předpokládané výsledky.

Bernie Sanders
Uchazeč o demokratickou nominaci v letošních amerických volbách – Bernie Sanders

Hillary Clintonová začala ztrácet podporu především po skandálu z uniklými emaily z období, kdy byla ministryní zahraničí. Nedokázala také efektivně argumentovat v televizních debatách proti Sandersovi, který ji obviňoval z odpovědnosti za konflikty na blízkém východě, kdy souhlasila s připojením Spojených států ke společné spojenecké intervenci do Libye a Sýrie.

Clintonová je pro značnou část Američanů zástupcem starých vládnoucích struktur, které dovedly zemi k velké ekonomické krizi a nechtějí s nimi mít už nic společného. Nejvíce hospodářská krize zasáhla střední vrstvu obyvatelstva. Průměrné příjmy americké střední třídy klesly o čtyři tisíce dolarů a jsou navzdory ekonomickému růstu na nižší hodnotě než v roce 1999. Bernie Sanders znamená pro chudší a střední vrstvy alternativu, ve které vidí sociálně spravedlivější Ameriku.

Záleží také na tom, jak vlastně si Bernie Sanders tuto sociálně spravedlivější Ameriku představuje. Často používá populistická hesla a otázkou zůstává, zda je nepoužívá hlavně proto, aby na svou stranu získal tuto obrovskou bublinu nespokojenosti s dosavadní politickou reprezentací a neobrátil ji ve svůj bezbřehý úspěch. Úspěch založený na iracionálních argumentech. On sám je totiž také zástupcem starých pořádků. V kongresu působí už od roku 1990, a i když byl většinou nezávislým kongresmanem bez výraznějších funkcí, téměř vždy hlasoval s demokraty. Je jen těžko představitelné, že člověk, co tak dlouho působí ve vrcholné politice, s ní nemá nic společného.

Hlavním pilířem plánů Bernieho Sanderse, který se prezentuje jako socialista skandinávského typu, je radikální zdanění bohatých Američanů. Tento velmi kontroverzní krok může způsobit jejich hromadný odchod do jiných států nebo do daňových rájů, tak jako to způsobil svou socialistickou politikou Francois Hollande ve Francii. V konečném důsledku by tak Sandersova politika proti bohatým mohla znamenat ještě zhoršení situace. Naopak je těžké si představit, že by tak radikální návrh měl někdy šanci projít republikánským kongresem.

Před zítřejší rozhodující bitvou se ukazuje, že zásadním obranným valem Hillary Clintonové proti Sandersovi může být její pozitivní vztah k menšinám. Zatímco Bernie Sanders chce kromě vyššího zdanění bohatých, více zdanit i přistěhovalce. Clintonová je naopak ke všem menšinám a přistěhovalcům dlouhodobě příznivě nakloněna. „Měli bychom zábrany mezi námi bourat a ne je stavět,“ nenápadně směřovala kritiku i na Donalda Trumpa a naznačovala tím, že s ním už počítá jako s reálným republikánským soupeřem.

Hillary Clinton
Uchazečka o demokratickou nominaci v letošních amerických volbách – Hillary Clinton

Hillary Clintonová tak ukazuje schopnost poučit se z neúspěchu. Zatímco v roce 2008 ji porazil v demokratických primárkách Barack Obama kvůli masivní podpoře Afroameričanů a ostatních menšin, nyní může stejnou zbraní porazit Bernieho Sanderse.

Etnické menšiny tak stejně jako v republikánských primárkách ukazují, že mají pro selekci prezidentských kandidátů rozhodující vliv. V celonárodních volbách má už naopak převahu bělošské obyvatelstvo. Spojené státy tím dokazují, že jsou zemí, která dokáže volit svou politickou reprezentaci na velmi diverzifikovaném základě. A také ukazuje, že tato pestrost a rozdílnost kandidátů vytváří i přes své extrémy některých z nich liberální společnost, která je stále společností svobodnou, demokratickou a za sebe odpovědnou.

(Washington Post, Politico, Aleš Ligas, Foto: Andrew Cline / Shutterstock.com)

Přejít nahoru