Klíč k míru mezi Jeruzalémem a Damaškem je v rukou Moskvy

„Izraelci by mohl dát Asadovi jasný signál, že by se měl vrátit ke smlouvě o ukončení  konfliktu z roku 1974, která byla zprostředkována tehdejším americkým ministrem zahraničí Henry Kissingerem mezi Izraelem a otcem Bašára Asada,  Hafizem al-Asadem,“ uvádí  autor článku ve Foreign Policy a dodává, „Hafíz Asad tuto smlouvu nikdy neporušil a ani jeho syn to zatím neudělal,“

Izrael je méně znepokojeni Asadem než Íránem a obrátil se na Moskvu se žádostí  stáhnout Íránce ze Sýrie.  Současně Izrael koordinoval své jednání s Rusy. Než bylo sestřeleno letadlo, vláda izraelského premiéra Benjamina Netanjahua  ujistila Moskvu, že problém nemá s Ruskem ani se Sýrií.

 

„Je pozoruhodné, že Spojené státy nehrály žádnou roli při izraelské snaze vytlačit Íránce ze Sýrie. Jeruzalém, stejně jako ostatní země v tomto regionu, uznávají, že přinejmenším v tomto okamžiku, je Moskva  arbitrem na Středním východě,“ píše se v článku.

 

Plán Trumpa stáhnout  Spojené státy ze Sýrie a případně z Iráku, zvyšuje u  Izraele,  stejně jako u jeho arabských  sousedů povinnost klást mnohem větší důraz na ruské zájmy v oblasti, než kdykoli  předtím.

„Poučení ze sestřelení letadla, tedy nespočívá v tom, že syrsko-izraelská válka je nevyhnutelná, ale že Rusko má klíč k míru podél hranice na Golanských výšinách,“ končí se článek.

(prvnizpravy.cz, foto: Shuttertock)

Přejít nahoru