Salvini skritizoval novinárku, ktorá označila krymské referendum za falošné

Keď sa novinárka Washington Post Lally Weymouthová pustila do konfliktu so Salvinim a položila mu otázku, či podporuje pripojenie Krymu k Rusku, Salvini poukázal na skutočnosť, že na Kryme prebehlo referendum. Novinárka ho však označila za falošné.

Salvini poznamenal, že toto tvrdenie je len subjektívnym pohľadom novinárky. „Išlo o referendum. 90 percent ľudí hlasovalo za návrat Krymu do Ruskej federácie”, povedal.

Novinárka ale naznačila, že referendum nemožno považovať za legitímne, keďže na polostrove v tej dobe boli prítomné niektoré ruské sily. Salvini odpovedal, že jediné, čo možno označiť za nelegitímne, bola v tom čase zmena vlády v Kyjeve, ktorú označil za falošnú revolúciu financovanú zahraničnými mocnosťami, ktorá sa podobala nepokojom na Strednom východe, tiež známym ako arabská jar.

„Nachádzajú sa tam niektoré historicky ruské oblasti s ruskou kultúrou a tradíciami, ktoré zákonne patria Ruskej federácii”, povedal Salvini, čím zrejme odkazoval na Krym. Jeho slová okamžite vyvolali búrlivú reakciu v Kyjeve. Ukrajinské ministerstvo zahraničia dokonca vyzvalo talianskeho veľvyslanca, aby vyjadril svoj nesúhlas so slovami Salviniho.

„Odmietame postoj talianskeho politika, ktorý nie je založený na skutočných faktoch a je v rozpore so zásadami a normami medzinárodného práva”, vyhlásilo ukrajinské ministerstvo. Dodalo tiež, že očakáva, že Taliansko znovu odsúdi to, čomu hovorí ruská agresia.

(hlavnespravy.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru