Veganská zmrzlina neokyselí vaše tělo

S klasickou zmrzlinou máme často jako základ spojené živočišné mléko. Avšak veganská zmrzlina toto mléko zcela vynechává. Jako náhradu můžeme zkusit použít nějaké ořechové mléko.

Není to však podmínkou. Veganská zmrzlina může být bez jakéhokoliv mléka stejně vynikající. Pro získání jemnější chuti ho však často použijeme.

Nejčastěji to bude mléko kokosové
I když se může zdát, že kokosové mléko, má moc výraznou chuť a vůni, tak veganská zmrzlina bude s ním chutnat opravdu skvěle. A to především díky své konzistenci, která je hustá.

Vybírejte si však kokosové mléko připravené čistě z kokosového ořechu a vody bez přidaných látek. A nezapomeňte ho vždy před použitím řádně protřepat. Jinak se může stát, že bude až příliš husté. Což někdy nemusí být vůbec na škodu.

Veganská zmrzlina získá jemnou chuť i díky kešu oříškům
Kešu oříšky je potřeba ale předem namočit do vody, aby řádně změkly. Poté je rozmixujeme a základní kešu krém je na světě. Ne nadarmo se používá do řady raw dortů.

K těmto účelům se ale často ještě dochutí například vanilkou či sušenou třtinovou šťávou. Lze ho nakombinovat i již se zmíněným kokosovým mlékem.

Jemnou chuť můžeme získat i přidáním trochu hruškovce přelahodného známého spíše pod názvem avokádo.

Veganská zmrzlina vám dodá potřebné tuky
Kvalitní tuky nám napomáhají zpracovat fruktózu přítomnou v ovoci. Ovoce je totiž ve většině případů podstatou veganské zmrzliny.

Tato zmrzlina se pak stane výživnou pochutinou. Ne každé ovoce je ale dostatečně sladké, aby nám umožnilo mít, příjemný chuťový zážitek. V tu chvíli přichází na řadu nějaké přirozené sladidlo.

Pro tyto účely se hodí již zmíněná sušená třtinová šťáva. Stačí jí přidat opravdu málo. Její sladká chuť se vyznačuje plností a bohatostí na prospěšné látky. Nevýhodou může být, že veganská zmrzlina tak získá lehce hnědý odstín.

Ale když si budete připravovat třeba takovou karobovou či čokoládovou zmrzlinu, kde ovoce spíše nepoužijete, tak to ničemu vadit nebude.

Ale teď už k tomu receptu
Je to opravdu jednoduché. Aby veganská zmrzlina získala vhodnou teplotu a konzistenci, tak je potřeba si ovoce nejdříve zamrazit. Takže:

Střední misku (cca 200-250g) ovoce (například malin, borůvek a jahod) dáme na několik hodin do mrazáku.
Jakmile je ovoce zmrzlé, tak ho přemístíme do mixéru vybaveného sekáčkem. Ten nám totiž po několika otáčkách ovoce krásně rozseká na dřeň.
Nyní přidáme dle chuti kokosové mléko (stačí opravdu trochu), sušenou třtinovou šťávu či jiné dochucovadlo (vanilku, lístky čerstvé máty, aj.).
Směs znovu krátce promixujeme. Překvapí vás, že veganská zmrzlina má opravdu krásně zmrzlinovou konzistenci.
Domácí zmrzlina je hotová a můžeme ji podávat k okamžitému osvěžení.

(energiezivota.com, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru