Čína obvinila Spojené státy z „psychologického teroru”!

Podle něj zavedení zvýšených cel Washingtonem zasáhne celý globální výrobní řetězec.

„USA otvírají palbu po celém světě, stejně jako sami na sebe,” citovala Gao Fenga RIA Novosti.

Poznamenal, že Peking „neskloní hlavu před hrozbami a vydíráním a jeho odhodlání chránit volný obchod a mezinárodní mechanismus mezinárodního obchodu bude rovněž neotřesitelné”.

„Čína bude spolupracovat s mezinárodním společenstvím, aby odolala zaostalému, zastaralému a neefektivnímu protekcionismu a unilateralismu, a vyvine veškeré úsilí, aby ochránil stabilitu a udržitelnost mezinárodního obchodního prostředí,“ zdůraznil Gao Feng.

Vyzval také všechny země, aby podnikly rozhodné kroky vůči americké obchodní politice.

Obchodní vztahy mezi USA a Čínou

Počátkem dubna vydaly USA seznam 1300 čínských zboží, proti nimž by mohla být uložena dovozní cla jako reakce na porušování intelektuálních práv Číny na americké výrobky.

V reakci na to Čínská státní rada rozhodla o uložení cla ve výši 25% na 106 druhů zboží dovážených ze Spojených států.

V květnu se strany dohodly, že nepovedou obchodní válku a přestanou si vzájemně ukládat cla. Později se však ukázalo, že v obchodních otázkách nebylo možné dosáhnout dohody a Washington oznámil nová cla.

V polovině června uložily USA 25procentní cla na zboží z ČLR, které postihlo desetinu čínského dovozu do Ameriky. Nové poplatky budou mít vliv na dovoz čínského zboží, které obsahuje průmyslově významné technologie ve výši 50 miliard dolarů. Poplatky se začnou uplatňovat od 6. července.

Čína zase okamžitě oznámila, že uloží 25% dovozní clo na 659 druhů zboží dováženého ze Spojených států rovněž za 50 miliard dolarů. Odvetné clo začalo částečně fungovat od 6. července.

(prvnizpravy.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru