Co potřebují muži a co ženy, aby si v životě udrželi svá přátelství?

Vaše schopnost udržet přátelství na dálku stále „na živu“ může záviset v drtivé většině na pohlaví jedinců, uvádí nová studie. Zatímco ženy využívají na předávání drbů své mobilní telefony, aby zůstaly stále v kontaktu, muži naopak se snaží vést regulérní hovory, které na ně nemají žádný vliv.

Podle psychologů na Oxfordské univerzitě je mužské přátelství vyvinuto především na úsilí, aby se setkali tváří v tvář, aby jejich „bromance“ mohla přežít. Profesor Robin Dunbar zkoumal skupinu 30 teenagerů, kteří odešli z domova na univerzitu nebo usilovali o započetí jejich kariéry, a zpozoroval zásadní rozdíl ve faktorech, které rozhodovaly o tom, zda přátelství teenagerů vzkvétalo nebo naopak upadlo. Řekl, že: „Teorie je taková, že děvčata, která jsou vzdálena od svého domova, budou na telefonu trávit více času, aby udržely jejich přátelství v chodu. Zatímco s chlapci jde o tom, aby se setkali osobně a šli ještě s dalšími lidmi na pivo. Chlapci totiž nemusí ztrácet čas na telefonech, protože jejich přátelství vydrží i přes to, že si spolu nebudou psát každý den.

Profesor Dunbar také vysvětlit, že mužské přátelství může vydržet, pokud tito jedinci dělají věci společně – ať už se jedná o to, aby zašli do hospody, sledovali fotbal nebo šli hrát nějaké počítačové hry. Dále věří, že telefonní hovory fungují spíše u žen, protože přátelství má údajně větší intenzitu než ty mužské. Z čehož vyplývá, že ženské přátelství se dá přirovnat spíše k romantickým vztahům, které se může katastrofálně zlomit. Z tohoto důvodu jsou ženy více motivovány o ochraně svých přátelství, a proto právě tráví více času na telefonech, aby si udržely přátelství i na dlouhé vzdálenosti.

Profesor Dunbar je jeden z nejznámějších teoretiků v této problematice, kde všichni primáti, včetně lidí, mají určitou mentální kapacitu, aby si udržovali stabilní přátelství maximálně s 150 osobami. Tato prahová hodnota je známá jako Dunbarovo číslo.

(megazine.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru