Takhle je to doopravdy s kriminalitou imigrantů v Německu… Aneb jak Trump utřel Merkelovou

odle německých statistických údajů o trestné činnosti spáchané v roce 2017 bylo z vraždy nebo zabití obviněno více než 1 100 cizinců, v protikladu k přibližně 1 500 podezřelým německým občanům. Vzhledem k tomu, že v Německu v té době žilo zhruba 10 milionů cizinců a přibližně 70 milionů německých státních příslušníků, jsou tato čísla naprosto ohromující.
“Počet vražd vzrostl o 3,2 %” a “počet sexuálních útoků se zvýšil také,” uvedl deník Süddeutsche Zeitung, přičemž korektně poznamenal, že trestná činnost celkově vykazuje pokles o 9,6 %.
Prezident USA Donald Trump napadl tento týden migrační politiku německé kancléřky Angely Merkelové. “Lidé se v Německu odvracejí od svých vedoucích představitelů, protože migrace destabilizovala už tak křehkou berlínskou koalici,”uvedl na twitteru 18. června. A dodal: “Kriminalita v Německu se zvyšuje. Obrovskou chybou bylo, že Evropa dovolila milionům lidí, aby tak silně a násilně změnili její kulturu!”

Komentáře prezidenta Trumpa přicházejí v době, kdy Angela Merkelová čelí největší krizi své kariéry. Snaží se udržet ve své vládě i bavorskou katolickou stranu, Křesťansko-sociální unii (CSU), která hrozí, že opustí vládní koalici kvůli imigraci. CSU chce, aby policie měla pravomoc vracet nelegální migranty už na hranici, což Angela Merkelová tvrdošíjně odmítá.

I když se Trump tvrdě vyjádřil k řešení migrační krize Merkelovou již během své prezidentské kampaně, tak doposud kancléřku veřejně nekritizoval.

Dalo se předvídat, že mainstreamová média prezidenta Trumpa za jeho poznámky rychle zkritizují.

“Trump nepravdivě uvedl, že zločin v Německu vzrůstá,” napsal The New York Times.

Washington Post v článku zabývajícím se “ověřováním faktů”, tvrdí: “Trump říká, že kriminalita v Německu se zvyšuje. Německé statistiky ukazují pravý opak.”

“Statistiky jsou v rozporu s tvrzeními Trumpa,” uvedla německá veřejnoprávní stanice Deutsche Welle.

“Trumpovy komentáře musí nepochybně iritovat německé ministry, zvláště když největší evropská ekonomika nedávno informovala o nejnižší kriminalitě za posledních více než 25 let. Počet trestných činů klesl v roce 2017 téměř o 10 % oproti předchozímu roku.”

CNN, BBC, Vox a dokonce i módní časopis pro mládež Teen Vogue zveřejnily podobné zprávy.

Hlavní sdělovací prostředky na obou stranách Atlantiku společně unisono hlásají stejné názory, aby miliony diváků a čtenářů na celém světě uvěřili, že Trump při kritice politiky otevřených hranic Angely Merkelové, jež umožnila od podzimu roku 2015 vstoupit do Evropy milionům imigrantů, učinil nepravdivé prohlášení.

Po sérii strašlivých zločinů spáchaných migranty a po řadě teroristických útoků spáchaných nově příchozími muslimskými migranty se v podání tradičních médií vrátil do měst i velkoměst celého Německa určitý druh idylické harmonie.

Všechny zprávy v médiích se zakládaly na policejní statistice kriminality v roce 2017, která zaznamenala pokles kriminality ve srovnání s předchozím rokem téměř o 10 %. V květnu 2018 německý ministr vnitra Horst Seehofer při rozhovoru s novináři tvrdil, že “počet zločinů spáchaných v Německu byl nejnižší od roku 1992”.

Podívejme se na tuto zprávu poněkud podrobněji.

22. dubna 2018 zpochybnil tuto hodně citovanou zprávu o kriminalitě Ansgar Graw v článku psaném pro německé noviny Die Welt a nazvaném “Realita ukrytá za novou statistikou kriminality”:

“Když vezmeme v úvahu všechny kategorie trestných činů, pak zločinnost ve srovnání s předchozím rokem určitě poklesla (o 9,6 %). V případě násilných trestných činů, kterých se obzvláště obáváme, však získává obraz poněkud jiný odstín, ale i tak znamená ve srovnání s rokem 2016 (stejně jako s lety 2011, nebo 2012) mírné zlepšení. Avšak obecně platí, že násilné trestné činy, které podléhají velkým výkyvům, jsou nad úrovní zaznamenanou v letech 2013 až 2015.”

Počty vražd, zabití, znásilnění a sexuálních napadení se měřitelně zvýšily. Například v roce 2014 bylo oznámeno celkem 180 955 těchto násilných činů a v roce 2017 již 188 946.

Jak shrnuje Graw: “Statistika kriminality klesá pouze ve srovnání s rokem 2016, ale vzrostla ve srovnání s obdobím před uprchlickou krizí.” Pokud jde o kriminalitu migrantů, tak napsal, že “podíl podezřelých občanů jiných zemí, zvláště pokud jde o násilné trestné činy, byl nepřiměřeně vysoký.”

Podle německých statistických údajů o trestné činnosti spáchané v roce 2017 bylo z vraždy nebo zabití obviněno více než 1 100 cizinců, v protikladu k přibližně 1 500 podezřelým německým občanům. Statistické údaje z předchozího roku ukázaly podobnou korelaci: 1 137 cizinců bylo obviněno z vraždy, ve srovnání s 1 638 podezřelými Němci. Jsou to ohromující čísla, zvláště když vezmeme v úvahu, že v Německu v té době žilo zhruba 10 milionů cizinců a 70 milionů Němců.

Ve článku, který se snažil vyvracet tweety prezidenta Trumpa, připustily 19. června 2018 německé noviny Süddeutsche Zeitung, že policejní zpráva o kriminalitě v roce 2017 prokázala nárůst vražd a sexuálního násilí po celé zemi. Deník Süddeutsche Zeitung správně uvádí, že zpráva o trestné činnosti vykazuje celkový pokles o 9,6 %, současně ale přiznává, že “počet vražd se zvýšil o 3,2 %” a “počet sexuálních útoků vzrostl také”.

8. června 2018 německá veřejnoprávní stanice Südwestrundfunk (SWR)připustila, že existuje “korelace mezi přílivem uprchlíků a stoupající kriminalitou”.

Pokud jde o násilné trestné činy, zpráva o kriminalitě v roce 2017 uvádí, že policie za takové zločiny obvinila 69 163 cizinců ve srovnání s 112 346 Němci. V roce 2016 zpráva ukázala poměr 67 869 cizinců, proti 110 494 podezřelým Němcům.

Pro tradiční média to nebylo nic nového, když využily příležitost k zesměšnění a diskreditaci amerického prezidenta. Problém masové migrace do Evropy je však mnohem důležitější než vhodná příležitost strefovat se do Trumpa, nebo hledání lahůdek pro novinářskou senzaci. Tím, že mainstreamová média chrání migrační politiku Angely Merkelové před legitimní kontrolou a kritikou a zesměšňují veřejnou diskusi, stávají se spoluviníky značně chybné migrační politiky otevřených dveří, kterou prosazuje Angela Merkelová a zbytek evropské politické elity.

(euportal.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru