Budova, která v uterý zavalila trojici dělníků je teď pod dohledem nejen policie, ale i statiků

Dnes ji začali ohledávat kriminalisté a soudní znalec v oboru stavebnictví. Pomáhal jim i dron. Policisté zatím případ vyšetřují pro podezření z obecného ohrožení z nedbalosti. Identita zraněných dělníků je sice známá, všichni jsou cizinci, jejich státní příslušnost však sdělit nemůžou. Už se ví, že době nehody bylo na stavbě 45 lidí.  „Probíhá ohledání místa události v Mikulandské ulici. Jsou zde kriminalisté krajského ředitelství, kriminalisté z Prahy 1 a také soudní znalec z oboru stavebnictví. Při této činnosti je využit i policejní dron, takže prohlížíme budovu i z druhé strany,“ uvedl mluvčí pražské policie Jan Rybanský.
Budova je nadále nestabilní, statik ji dokonce prohlásil za nebezpečnou. Policie do konce týdne předá objekt Metrostavu, který přestavbu řídí. „Na stavbě bylo v době nehody 45 lidí. Na sto procent už tam ale nikdo není zasypaný,“ řekl mluvčí Metrostavu Vojtěch Kostiha. Hasiči v suti našli krátce za sebou tři muže, které předali záchranářům a pokračovali v pátrání až dlouho do noci. Na místě totiž nebyl nikdo schopný říci, zda suť nezasypala ještě někoho dalšího.

Podle Kostihy šlo o agenturní pracovníky úklidové služby, kteří připravovali stavbu na kontrolní den.

„Ti se při pádu stropů ze strachu rozutekli a proto nebylo možné v chvíli neštěstí přesně stanovit, kolik jich tam vlastně je,“ vysvětlil.

Dva pracovníci utrpěli středně vážná poranění, třetího museli záchranáři uvést do umělého spánku a jeho stav i nadále vyžaduje intenzivní péči.

Mikulandská ulice zůstává zatím uzavřena a vjezd je povolen jen rezidentům.

Zatím není jasné, zda bude nutné budovu strhnout.

(SCa, www.ceskoaktualne.cz, foto: ZZS HMP)

Přejít nahoru