Čtyřicítka lidí se nakazila u stánku na karlovarském filmovém festivalu

Urgentní příjem karlovarské nemocnice ošetřil 40 osob ze soboty na neděli. První přišli po 1:00 ráno se závažnými střevními obtížemi. Zdrojem byla pravděpodobně užitková voda. Byli to všichni účastníci mezinárodního filmového festivalu, jednak zaměstnanci, ale také někteří návštěvníci.

Všichni byli po několikahodinovém ambulantním ošetření propuštěni do domácí péče. Nikdo nemusel být hospitalizován. Šlo většinou o mladé a zdravé lidi, kteří po infuzích a podání léků proti bolesti a zvracení mohli odejít domů.

Jak uvedl mluvčí karlovarského festivalu, nápor nakažených byl natolik velký, že nemocnice musela pacienty dočasně nechat na lehátkách i na chodbě nemocnice.

Případem se zabývá Krajská hygienická stanice Karlovy Vary. Podle její mluvčí Michaely Zajíčkové hygienici provedli kontroly ve stáncích a zřejmě ještě budou situaci zkoumat. Protože byl víkend, nebyla k dispozici laboratoř na rozbor vody. Pravděpodobně ale šlo o některý druh bakterií, které mohly způsobit závažné střevní potíže.

(SCa, www.ceskoaktualne.cz, foto: Profimedia)

Přejít nahoru