Vysočinu stále trápí sucho. Deficit srážek je už značný

Za první polovinu letošního roku ani v jednom měsíci nenapršelo na území Kraje Vysočina alespoň tolik, jako je dlouhodobý průměr (normál) pro daný měsíc. Novinkyvysocina.cz o tom informoval tiskový odbor Kraje Vysočina.

V únoru, březnu i dubnu dokonce napršelo méně než 50 % průměru. Naopak průměrná teplota byla po většinu letošního roku podstatně vyšší, důsledkem je tedy vyšší výpar.

Od roku 2015 na území Kraje Vysočina trvá srážkový deficit, který se stále zvyšuje. V úhrnu se jedná o více než 350 mm chybějících srážek, což se rovná přibližně 188 chybějících dešťových dní.

Problematika sucha je tak na Vysočině v posledních letech diskutována stále častěji. Vzhledem k tomu Kraj Vysočina dopadům dlouhodobého sucha a s ním spojeného nedostatku vody věnuje již dlouhou dobu zvýšenou pozornost. Bohužel jeho možnosti včetně finančních jsou velmi omezené“ uvedl radní pro oblast lesního a vodního hospodářství, zemědělství a životního prostředí Martin Hyský.

Od loňského roku byla zvýšena alokace finančních prostředků (dotací) z rozpočtu kraje určených do oblasti rozvoje vodovodů a kanalizací pro veřejnou potřebu a pro příští rok se předpokládá rozšíření podpory i na oblast realizace staveb určených ke snižování dopadů sucha.

(prvnizpravy.cz, novinkyvysocina.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru