NTD: WTO je zaplavena stížnostmi – USA se rozhodují omezit dovoz aut!

Podle všeho mohou takové akce Washingtonu vážně poškodit celosvětový trh. Japonsko, které zahájilo s Ruskem diskusi o této otázce v rámci WTO, varovalo, že akce Washingtonu vyprovokují odplatu. A to zase může způsobit zhroucení systému mezinárodního obchodu. Ale německá kancléřka Angela Merkelová vyzvala, aby se zabránilo „obchodní válce“, uvedla americko-čínská televize NTD.

Hlavní američtí obchodní partneři, včetně EU, Číny a Japonska, poslali stížnost ke Světové obchodní organizaci (WTO). V nich vyjádřili znepokojení nad možnými cly, které mohou Spojené státy uložit na dovoz automobilů a náhradních dílů.

Více než 40 zemí v rámci WTO, včetně 28 zemí – členů EU, varovalo, že akce USA by mohly vážně poškodit celosvětový trh. Německá kancléřka Angela Merkelová uvedla, že je třeba, aby se zabránilo „obchodní válce“: „V současné době existují cla na hliník a ocel. O tom diskutujeme. Zdá se, že za dovoz automobilů do USA se bude také muset zaplatit. Zatím je to obchodní konflikt. Nechci použít jiné slovo. Je potřeba vyvinout veškeré úsilí, aby se vyřešil, a neproměnil v obchodní válku“.

Podle Donalda Trumpa je výroba oceli a hliníku klíčová pro národní bezpečnost. Cla jsou zapotřebí k podpoře místních výrobců. Stejný postoj zaujímá americký prezident k výrobě automobilů.

29.června ve Spojených státech začala prověřovat nutnost zavedení cel z automobilů. Bude to trvat tři až čtyři týdny.

Donal Trump napsal 3.července na svém Twitteru: „Americká ekonomika roste, pravděpodobně lépe, než kdykoliv předtím. A to se děje ještě předtím, než budou opraveny nejhorší a nekalé obchodní dohody uzavírané naší zemí. V  každém případě většina zemí souhlasí, že je třeba je změnit. Jenom to nikdo předtím nenavrhl.”

Ale odezva ostatních zemí tomu jaksi neodpovídá.

Evropská unie například varovala, že zavedení cel na dovoz automobilů spíše poškodí americký automobilový průmysl, než že mu přinese užitek.

(prvnizpravy.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru