Absurdní svět: Migrant podřízl mladíka, rodina pozůstalého hlavně řeší, aby tento případ nevyvolal nenávist k uprchlíkům.

Policie byla na místo vraždy přivolána v sobotu večer ve 22:00. K incidentu došlo v obchodě řetězce Coop v Vadsø. Média uvedla, že oběť – Håvard Pedersen – byl nalezen s podříznutým hrdlem. Záchranáři, kteří dorazili na místo činu ho prohlásili za mrtvého.
Podezřelý sedmnáctiletý Afghánec skočil do moře, policie jej nakonec zatkla v neděli v 8:00 díky pomoci soukromé lodi. V pondělí byl mladík vyslýchán detektivy, kteří řekli novinářům, že je „příliš brzy na to říct, zda byl 18letý pokladní jen náhodnou obětí“.
Smrt mladíka otřásla celým městem Vadsø, které má pouhých 5.064 obyvatel. Policistka Ylva Helen Kvikstad na tiskové konferenci uvedla, že podezřelý přišel do Norska v roce 2015 jako nezletilý migrant bez doprovodu a dostal povolení k přechodnému pobytu.
„Pokud vím, nebylo v jeho případě vydáno žádné rozhodnutí o deportaci,“ řekla a dodala, že podezřelý „se zdá být v pořádku, kromě těch velmi vážných obvinění, kterým čelí.“
Starosta města Otto Strand řekl, že je „hrozné si představit, že taková tragická událost se může stát někomu, kdo se věnoval jen své každodenní činnosti“. Doplnil také, že ve Vadsø „je několik desítek nezletilých dětských uprchlíků“.

Podle regionálních novin Adresseavisen vyvolala vražda divokou diskusi na sociálních sítích. List také informoval, že rodina oběti věří, že je důležité se „nezaměřovat na skutečnost, že 17letý podezřelý není Nor“.
Právní poradkyně rodině Pedersenových Edel Hennie Olsenová uvedla, že rodina „nechce vůbec spekulovat“ ohledně případu. „Rodina rozhodně netouží, aby byl případ prezentován tak, aby povzbuzoval rasismus,“ dodala pro média právnička.
Jeden z spolupracovníků oběti řekl, že kvůli Afghánci spustil dva týdny před vraždou poplach a oznámil, že úřady odpovědné za uprchlíky a žadatele o azyl ve Vadsø jeho obavy odmítly jako neopodstatněné.
Policie potvrdila, že s podezřelým teenagerem při dvou příležitostech během posledního měsíce mluvila po hlášeních o „obtěžujícím chování“. „Důstojník prý mimo jiné Afghánci vysvětlil, že by neměl sledovat mladé dívky,“ dodala stanice NRK.

(megazine.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru