Americká armáda provedla úspěšné testy řízené jaderné bomby

Vzdušné síly společně s Národním úřadem pro jadernou bezpečnost ministerstva energetiky vydaly v průběhu tohoto měsíce zprávu o testech B61-12.

 

“Tyto kvalifikační letové testy prokazují, že návrh modelu B61-12 splňuje požadavky na systém a potvrzuje vývoj programu B61-12 v souladu s požadavky národní bezpečnosti,” řekl brigádní generál Michael Lutton z národní správy jaderné bezpečnosti.

 

“Výsledek je také svědectvím  naší  spolupráce a trvalého partnerství mezi NNSA a americkými leteckými silami,” dodal generál.

Dva letecké testy s B61-12 se uskutečnily v Tonopah Test Range v Nevadě, uvádí zpráva. Testy provedla  419. zkušební a vyhodnocovací letka v Edwards Air Force Base v Kalifornii.

“Kvalifikační testy jsou součástí série společných testů, které demonstrují schopnost letadla použít zbraně a kontrolují nejaderné funkce zbraně,” píše se ve zprávě.

Část hardwaru systému je navržena laboratořemi Sandia National Laboratories a Los Alamos National Laboratory a vyrobená Nuclear Security Enterprise. Mezitím společnost Boeing Co. navrhla a vyrobila sestavu na základě smlouvy s Centrem pro jadernou výzbroj letectva.

Bomba B61-12 nahradí stávající varianty bomby B61 v americkém jaderném arzenálu. První sériově vyráběné bomby jsou naplánovány někdy v roce 2020.

“Již jsme provedli 26 inženýrských, vývojových a řízených letových testů,” řekl v květnu tohoto roku místopředseda generálního štábu Jack Weinstein pro strategické zastrašování a jadernou integraci. “Program funguje velmi dobře.”

Modifikační program bomby B61-12, na kterém se pracovalo posledních sedm let, je navržen tak, aby B61-12 mohl nést  B-2, stejně jako budoucí B-21 Long Range Strategic Bomber, známý jako Raider.

Projektová kancelář „Společného programu F-35 Lightning II“ také pracuje na integraci nejnovější modifikace do svého arzenálu zbraní.

Obě stíhačky čtvrté generace budou moci použít bombu B61-12. B61-12 byla také testována na palubě F-15E v roce 2015.

Spojené státy tak učinily významný krok blíže k vývoji jaderné bomby, o které někteří říkají, že může být nejnebezpečnější zbraní, jaká kdy byla vyrobena. Zarážející je, že k vývoji této, jak odborníci tvrdí nejnebezpečnější zbraně, dal požehnání bývalý americký prezident a nositel Nobelovy ceny míru Barack Obama.

(prvnizpravy.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru