Americká špionážní letadla se rozpadají, senátoři se ptají proč?

Letecká základna Offutt v Nebrasce je domovským letištěm více  než padesátiletých průzkumných letadel C-135, určených k provádění kritických misí z operačních základen v Anglii, Řecku, Japonsku a Kataru.

Série vyšetřování listu Omaha World-Herald zjistila, že mechanické problémy postihující letadla od roku 2016 omezila 500 letů a jednu z každých dvanáct misí od roku 2015. To vedlo k tomu, že zákonodárci z Nebrasky napsali tajemnici letectva Heather Wilsonové a vyzvali ji, aby zodpověděla otázky týkající se problémů 55. letky.

„Má jednu z nejhorších úrovní údržby ve vzdušných silách Spojených států,” řekl minulý týden R-Neb. “Často má nad Ruskem poruchy a musí přistát na jejich základnách a tím se posádka dostává do velmi nepřátelských, nepříjemných situací.”

V současném rozpočtovém období se zákonodárci setkali s odlišnými přístupy k požadavku na 222 milionů dolarů na rekonstrukci dvou etadel.

Delegace z Nebrasky se snaží odvrátit v Kongresu zrušení finančních prostředků na opravy letadel  C-135, které provádějí přelety Ruska v rámci Smlouvy o otevřeném nebi . Někteří zákonodárci a pentagonští úředníci jsou skeptičtí ke Smlouvě, která umožňuje vzájemné dohledové lety v rámci údajného porušení ruského práva, ale administrativa požádala o finanční prostředky na rekonstrukci dvou letadel, aby pokračovaly v misi.

Ministr obrany Jim Mattis  chce nová letadla. Napsal v květnu předsedovi podvýboru Senátu pro strategické síly Deb Fischerovi, aby uznal, že neplánované problémy s údržbou znamenají, že USA dokončilo v roce 2017 pouze 64% plánovaných přeletů, zatímco Rusko dokončilo všechny své plánované přeteky.

Úřad pro správu a rozpočet Bílého domu také poslal dopisy, které se staví proti neudělení  finančních prostředků na opravy C-135 do sněmovních výborů.

(prvnizpravy.cz, foto: Shuttestock)

Přejít nahoru