Asad : Nesloží-li členové „Bílých přileb“ zbraně budou zlikvidováni!

„Osud „Bílých přileb“ bude stejný jako osud jakéhokoli jiného teroristy,” zdůraznil Asad.

Předtím syrský prezident označil aktivisty „Bílých přileb“ za masku teroristické skupiny „Al Kajda“ ,a „Džebhat an-Nusra“.

„Na internetu existují důkazy, můžeme vidět videa, fotky se stejnými členy této organizace, s meči v rukou, oslavující zabití syrských vojáků nad jejich těly. Tyto záběry existují. Proto, jaké jsou ještě zapotřebí další důkazy, že to není žádná humanitární organizace?“ poznamenal Asad.

Na otázku, zda je možné říci, že všichni zástupci „Bílých přileb“ opouštějí Sýrii, odpověděl syrský prezident negativně.

„Ne. Je pravděpodobné, že (odjeli) jejich vůdci, protože mnozí z nich jsou bojovníci, a ve skutečnosti, a v současné době se pracuje na smíření s těmito militanty, z nichž někteří zůstali v Sýrii jako civilisté, složili zbraně, a někteří přešli do Idlibu, Nyní se v Idlibu nachází desítky tisíc teroristů,“ dodal prezident.

Minulý týden Izrael oznámil evakuaci aktivistů „Bílých přileb“ ze Sýrie s odůvodněním bezprostředního ohrožení jejich života do „sousední země“ na žádost USA, Kanady a evropských zemí.

Organizace „Bílé přilby“ se zavázala chránit civilní populaci Sýrie na základě politické neutrality a nezúčastněním se na ozbrojených akcích.

Na internetu se v posledních letech začaly stále více objevovat videa, na kterých lidé z „Bílých přileb“ sice zachraňují děti z trosek, nicméně, současně i videa, na nichž bylo vidět, jak stejné „Bílé přilby“ vytvořily zinscenováná videa, při použití make-upu „obětí“, a diktovaly, co mají řítat. Navíc syrští novináři ukázali několik materiálů, na nichž byli „záchranáři” vyfotografováni se zbraněmi a ve vojenské uniformě.

Ruské ministerstvo zahraničních věcí označilo činnost „Bílých přileb“ za součást rozsáhlé informační kampaně zaměřené na očernění syrských úřadů, zejména zinscenováním provokací s údajnými „chemickými útoky“.

(prvnizpravy.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru