Bank of America předpověděla opakování globální krize z roku 1998!

Na základě analýzy trendů odborníci finanční organizace předpovídají možný zopakování událostí roku 1998, kdy vypukla globální hospodářská krize v asijském regionu a v Rusku byl vyhlášen defolt. Podle banky se rozvíjející trhy rozpadají pod tlakem silného dolaru, zatímco akcie špičkových společností se pohybují nahoru.

„Trvalý růst ve Spojených státech, vyhlazení výnosové křivky dluhopisů, klesající trhy rozvojových zemí – to vše se zdá být echem události před 20 lety,“ upozornil vedoucí analytik Investment Bank of America Michael Hartnett.

Všechny uvedené příznaky analytici srovnávají se situací 90. let. Tehdy tvrdá politika na počátku desetiletí vedla k posílení dolaru: za tři roky zdražil o 25%. Rozvíjející se trhy v té době rovněž klesaly. Nyní banka poukazuje na to, že trh dluhopisů rozvojových zemí klesá a od globální finanční krize dosáhl minima.

Nyní, poznamenal Bloomberg, jsou tyto příznaky vyvolány jinými faktory, kdy je pokles hodnoty měn v rozvojových zemích relativní a nastává na pozadí posilování USA. Současně by růst asijských ekonomik měl do roku 2020 dosáhnout 6%.

(prvnizpravy.cz, foto: Shuttestock)

Přejít nahoru