Britská tajná služba to schytala: Proč nemáte ve vedení černocha, Asiata nebo někoho z etnických minorit?!

O něco lépe si v tomto případě stojí snad jen agentura GCHQ, jež se zaměřuje na odposlechy. Na vyšších pozicích se zde totiž našel jeden člověk, který není běloch. „Na seniorních pozicích zpravodajské komunity vidíme křiklavý nedostatek černochů, Asiatů a dalších etnických minorit,“ zoufal si předseda parlamentní komise pro tajné služby Dominic Grieve, podle jehož názoru personální obsazení tajných služeb nereflektuje etnické složení současné Británie.

Podle zprávy je nerovnost v zastoupení genderových identit přímo politováníhodná. Mezi zaměstnanci zahraniční rozvědky (MI6) se jich tři procenta považují za homosexuály či transgenderové osoby, u kontrarozvědky (MI5) to jsou 4,4 procenta a v GCHQ 1,3 procenta.

Závěry zprávy pak podpořila i vláda Theresy Mayové. „Zpravodajská a bezpečnostní komunita musí v zájmu své životně důležité práce využívat schopnosti a talenty všech částí naší společnosti,“ píše v tiskovém prohlášení kabinet. Britské tajné služby se během posledních let při hledání nových lidí zaměřují i na etnické menšiny. Například MI6 loni pustila do kin náborový klip, jehož hrdinkou je mladá žena nespecifikovaného etnika.

(parlamentnilisty.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru