Itálie odmítla další nákup amerických stíhaček F-35!

„Na základě analýzy, kterou jsme provedli, zrušit (smlouvy) je zdražší, než je udržet. Ale už nebudeme nakupovat F-35,“ řekla ve vysílání televizního kanálu LA7.

Podle italských sdělovacích prostředků již Itálie dostala 10 strojů. Dlouhodobý program jejich výroby a nákupu zahrnuje 90 letadel, z nichž osm bylo již objednáno v dubnu na konci funkčního období předchozí vlády.

„Vyhodnocujeme všechny důsledky, ale je třeba si uvědomit, že za současného stavu by zrušení smluv vedlo k pokutám. Ale nebudeme kupovat žádný tento stroj,“ uvedla šéfka italského ministerstva obrany.

Podle ní není situace s F-35 spojena pouze s technologií, ale také se zaměstnáním pracovníků, takže je nutné odhadnout náklady na krácení smluv nebo zachování jejich platnosti.

„Z politického hlediska bych chtěla prodloužit období, ve kterém musíme kupovat F-35, což by mělo navýšit rozpočet na investice, zejména v evropských projektech,”poznamenala Trentová.

Později na svém Facebooku připustila, že „jsme vždy byly kritizováni za tento program“,a tak ve světle smluv podepsaných předchozí vlády, provede současná vláda Itálie jejich důkladné posouzení, které bude zaměřeno na zajištění národních zájmů.

 

Na vývoji a výrobě stíhaček F-35 se kromě USA také podílí právě itálie, Velká Británie, Turecko, Dánsko, Norsko, Kanada a Nizozemsko.

(prvnizpravy.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru