Italský direkt Ukrajině: „Euromajdan“ byl pseudorevolucí placenou z vně!

Vicepremiér Matteo Salvini totiž uvedl, že změna moci na Ukrajině v důsledku „euromajdanu” byla pseudorevolucí placenou ze zahraničí. Řekl to v rozhovoru pro The Washington Post.

Salvini tak popsal události v roce 2014 na Ukrajině, porovnával je s legitimním referendem na Krymu, ve kterém většina občanů poloostrova hlasovala pro vstup do Ruska.

„Srovnejte (referendum na Krymu) s revolucí na Ukrajině, která byla v podstatě pseudorevolucí sponzorovanou jinými zeměmi,” poukázal politik.

Současně poznamenal, že na světě existují historicky ruské zóny s ruskou kulturou a tradicemi, které legálně patří Ruské federace.

„Tam (na Krymu) schválili referendum, ve kterém 90% lidí hlasovalo pro návrat Krymu do Ruské federace,“ řekl politik v reakci na slova novináře, že hlasování na poloostrově bylo údajně falešné.

Salvini předtím uvedl, že italská vláda hodlá do konce roku předložit otázku zrušení protiruských sankcí v Bruselu.

Pro Ukrajinu je to politický políček, protože se tak vyslovil nejen poprvé západní politik ve vládní funkci, ale rovněž nebezpečný precedent, který by mohli následovat další, protože svoji existenci odvozuje od tzv. „revoluce důstojnosti“, která byla v podstatě nelegálním násilným převratem proti legitimně zvolenému prezidentovi. A uspěla jen za podpory USA a zemí Evropské unie, které sponzorovaly výměnu u moci jedné oligarchie za druhou oligarchickou strukturu v čele s Petro Porošenkem. S jediným rozdílem: ta nová je prozápadní, protiruská a nacionalisticky se klonicí k fašismu. A údajně vyznává “evropské hodnoty”.

 

A Salviniho je třeba ocenit za odvahu, neboť i jemu musí být jasné, že na něj spadne pavlač zuřivé reakce.

(prvnizpravy.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru