Angela Merkelová

Merkelová konečně našla důvod k navýšení výdajů na obranu v NATO!

Konečně je jistě pracně hledaný argument nalezen. A to přesto, že již dnes převyšuje rozpočet aliance více než desetkrát vojenský rozpočet “agresivního Ruska”.

 

Jak uvedla Merkelová v týdenním video podcastu, v posledních letech byly výzvy pro Severoatlantickou alianci dramaticky změněny. Vstup Krymu do Ruska a ozbrojený konflikt na východě Ukrajiny hráli klíčovou roli v „radikálních změnách a rozhodnutích” přijatých NATO, poznamenala kancléřka.

„To znamená, že se musíme aktivně zaměřit na obranu aliance a přijmout vhodná opatření, například prostřednictvím přítomnosti v zemích střední a východní Evropy,”uvedla Merkelová.

 

Zároveň uvedla, že je třeba zvýšit rozpočet na obranu členských zemí NATO.

Summit Severoatlantické aliance se bude konat 11. – 12. července v Bruselu. Jak řekla americká stálá zástupkyně v NATO Kay Bailey Hutchisonová, Washington plánuje se soustředit na téma zvýšení rozpočtu na obranu členských zemí.

Rozhodnutí o zvýšení výdajů na obranu na 2% HDP přijaly členové NATO v roce 2014 na summitu v Bukurešti. Americký prezident Donald Trump opakovaně vyzval partnery aliance, aby naplnili dosažené dohody a hrozí jinak, že sníží účast USA na společných bezpečnostních programech pro členské země NATO.

V polovině června Angela Merkelová uvedla, že Německo bude v průběhu deseti let postupně zvyšovat výdaje na obranu. V roce 2019 se plánuje navýšení německého vojenského rozpočtu na 1,34% HDP a do roku 2025 na 1,5%.

(prnizpravy.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru