NATO v roce 2011 bombardovalo Libyi municí s ochuzeným uranem!

Jak uvedla RIA Novosti s odkazem na poradce libyjského Výboru pro životní prostředí a výboru pro atomovou energii Nuri al-Druka, zpráva obsahující důkazy, že koalice použila munici s ochuzeným uranem, byla předána vládě 12. července.

„Provedli jsme studii na jednom z velitelství libyjské armády, které bylo bombardováno NATO. Jsou zde místa, kde byla zjištěna zvýšená radioaktivita. Poté, co jsme provedli přesné měření jsme zjistili, že radioaktivita je výsledkem použití raket NATO s ochuzeným uranem,“ řekl Nuri al-Druk.

Podle něj lékaři také zjistili, že v posledních letech v Libyi se počet onkologických onemocnění prudce zvýšil na těch místech, která byla v roce 2011 bombardována.

Řekl, že hodlá požádat Mezinárodní agenturu pro atomovou energii a další mezinárodní organizace o pomoc při důkladném výzkumu přítomnosti ochuzeného uranu v jiných částech Libye, které bombardovala západní koalice.

Po svržení režimu Muammara Kaddáfího v roce 2011 vypukla v Libyi krize v důsledku občanské války a vojenské intervence koalice, kterou tvořily Spojené státy, Francie, Itálie a řada dalších členů NATO, která nebyla RB OSN schválena. Země je tak zcela rozvrácena. Podobně NATO bombardovalo municí s ochuzeným uranem i bývalou Jugoslávii v roce 1999, která nyní (už jako Srbská republika) šetří důsledky radioaktivity na onkologická onemocnění svých obyvatel, která se od roku 1999 zvýšila o 139%!

V dubnu 2016 bývalý americký prezident Barack Obama řekl, že jednou z jeho hlavních chyb byl nedostatek plánování v rámci intervence v Libyi. V naprosto rozvrácené zemi se následně snažily uchytit i islámské teroristické skupiny v čele s “Islámským státem”. Ovšem nejen Libye je odstrašujícím příkladem vývozu “demokracie” a “spravedlnosti” a “hodnot” pomocí agrese zemí Severoatlantické aliance.

(prvnizpravy.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru