Orbán

Orbán reagoval na list Merkelovej k vracaniu migrantov: K žiadnej dohode nedošlo

Reagoval tak na tvrdenie kancelárky, že získala od 14 krajín – vrátane Maďarska – prísľub dohody o urýchlenom návrate migrantov z Nemecka do štátu Európskej únie, kde boli zaregistrovaní.

Postoj Maďarska v otázke migrantov je od roku 2015 nemenný, zdôraznil pre MTI hovorca maďarského premiéra Bertalan Havasi. Pripomenul, že stále platia dávnejšie vyjadrenia Orbána i jeho kabinetu, že na územie Maďarska nemohol žiadny žiadateľ o azyl vstúpiť bez toho, aby predtým neprešiel Gréckom či inou členskou krajinou Únie.

“Znamená to, že nie v Maďarsku vstúpili prvýkrát na územie EÚ,” spresnil hovorca.

Agentúra DPA sa vo svojej správe odvoláva na kancelárkin list určený koaličným partnerom – vrcholným politikom Kresťanskosociálnej únie (CSU) a Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD). Podľa DPA Merkelová získala na politickej úrovni aj podporu Poľska a Maďarska, ktoré sa – rovnako ako Česko – stavali k jej migračnej politike kriticky.

Ako ďalšie štáty, ktoré Merkelovú podporili, DPA uviedla aj Belgicko, Dánsko, Estónsko, Francúzsko, Fínsko, Holandsko, Litva, Lotyšsko, Luxembursko, Portugalsko a Švédsko.

(hlavnespravy.sk, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru