Švédsko: Zákaz žen v plavkách na reklamách, aby se necítil někdo uražen odhalenou ženou …

Jednu věc jsem nedopsal: totiž nadpis článku: Město Stockholm zakazuje “urážlivou” reklamu, ale platí za obrazy, kde je homosexuální sex a menstruace.

Město Stockholm zakázalo reklamu na plavky. Podle zástupkyně Zelených je to “sexistická” reklama. A do 24 hod. musela zmizet. “…máme zodpovědnost za to, aby naši občané nebyli vystaveni reklamám, které jsou urážející a ponižující”, vyjádřila se již loni. Feministická Iniciativa jde ještě dál a navrhuje Výbor na posuzování reklam.

Současně však samo město dává v metru prostor “uměleckému” dílu s krvácející krasobruslařskou (obr. v článku, rozkliknout), a dokonce za to platí autorce. Autorem plakátu je Liv Strömqvist, která obdržela od Vysoké školy v Malmö čestný doktorát, mj. s posouzením, že “silně přispěla k zakotvení lidového pojetí obrazu ve vědě” a svým pojetím “rozbíjí společenskou zakotvenost”.

Doplnění autora neděle 22.7.2018 večer:
Takže, přátelé, podle jednoho “rozsévače dobra” z liberálně zelené zahrádky, viz diskuze pod Eva Svobodová, jsem nepravdivě informoval o reklamě v plavkách na obrázku. Ano, byl to ilustrační text z května 2017, kdy ještě ta nová pravidla neplatila. Platí až od 11. července 2018. Čili nebyla stažena do 24. hodin. Nemohla být stažena ani jiná podobná reklama, protože po 11. červenci už takovou reklamu ve Stockholmu neuvidíte a všichni budou ušetřeni urážejících a ponižujících sexistických reklam. Tipl bych si, že tam budou městem placená umělecká díla podobná jako krasobruslařka s krvavým flekem nebo pářící se ONO z desítek uznaných genderů. Zase jsme o krok blíže k zářným zítřkům díky podobným lidem jedině správně a za nás myslících, jako je onen Lukas Vychopen v diskuzi.

(eurabia.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru