Trump napsal varovné dopisy vůdcům čtyř zemí NATO!

Podle deníku Trump ve svých dopisech naznačil, že po svých prohlášeních se spojenci Spojených států nedostali k tomu, aby „sdíleli odpovědnost za kolektivní obranu”, což (Trump) dělá více než rok, a mohl by tedy podniknout odvetné kroky. Neboť Spojené státy ztrácejí trpělivost.

Zároveň Trump kvůli tomu zvažuje možnost „přizpůsobení“ americké vojenské přítomnosti po celém světě a i třeba v Německu. V této souvislosti deník upozornil, že se Trumpova administrativa  údajně zabývala otázkou možného stažení amerických jednotek z Německa, kde nyní pobývá 35 tisíc vojáků. „Bude stále obtížnější ospravedlnit americkým občanům, proč některé země nesdílejí kolektivní bezpečnostní břemeno NATO, zatímco američtí vojáci i nadále obětují své životy v zahraničí nebo se vracejí vážně zraněni domů,” napsal Trump kancléřce Merkelové.

Podle New York Times se jedná o další těžký spor mezi spojenci po nepříliš povedeném jednání zemí G7 a vyvolává obavy před rozpolcením NATO. Navíc před avizovaným jednáním amerického prezidenta s ruským protějškem.

„Jak jsme to projednali během vaší návštěvy v dubnu, ve Spojených státech narůstá frustrace, že se někteří spojenci neaktivizovali, jak slibovali,” cituje deník z Trumpova dopisu německé kancléřce Angele Merkelové. PodleTrumpa jsou Evropa a Německo dostatečně bohaté, aby zvýšily podíl na obranu a nenechávali břemeno na USA. „To už není pro nás udržitelné,“ varoval Trump.

Poslal také dopisy s podobným obsahem kanadskému předsedovi vlády Justinovi Trudeauovi, norské premiérce Erně Solbergové a belgickému premiérovi Charlesi Michelovi.

(prvnizpravy.cz, foto: Shutterstock)

 

Přejít nahoru