Jak na Ukrajině vymysleli se dostat blíže k NATO!

Uvedl to v rozhovoru s ukrajinským Apostrofem.

Podle něj takový krok umožní Kyjevu cítit se „bezpečnější“ než v pobaltské státy a zabezpečí si vstup do Severoatlantické aliance.

„Ale zda Západ rozhodne o tomto superkroku, je těžké říct,” řekl ukrajinský expert. Současně připustil, že dokud má Ukrajina územní problémy, tak se na vstup Ukrajiny do aliance „nesvítí”.

V prosinci 2014 se Ukrajina zřekla neutráního statusu. Po roce a půl byly v Kyjevě přijaty další změny, které určují zahraničněpolitickým cílem vstup do NATO. Ukrajina by proto měla zajistit plnou kompatibilitu svých ozbrojených sil se silami spojeneckých zemí do roku 2020.

Na druhé straně, bývalý generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen poznamenal, že pro členství v NATO čbude muste Ukrajina dosáhnout řady kritérií, jejichž naplněn bude trvat hodně času. Podle odborníků bude Kyjev bude potřebovat asi 20 let.

Podle průzkumu obyvatelé západních a centrálních regionů Ukrajiny podporují členství v NATO. Současně se na jihu a na východě země objevuje silný odpor: například 50% respondentů v Donbasu bylo ohledně této myšlenky skeptických.

Postup NATO při „obkličování“ Ruska považuje Moskva za porušení slibů, které ji dali představitelé západních států včetně USA v době, kdy souhlasila se sjednocením Německa. Zároveň  to považuje za ohrožení své „národní bezpečnosti“ a opakovaně varuje, že tyto kroky aliance budou mít své následky.

(prvnizpravy.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru