Peking pohrozil Washingtonu novou celní odvetou!

„Celní komise Státní rady ČLR se rozhodla zavést vyšší dovozní clo ve výši 25, 20, deset a pět procent na 5207 položek zboží dováženého z USA v objemu (ročně) asi 60 miliard dolarů,“ citovala vyjádření ministerstva RIA Novosti.

Uvádí se, že bude zavedeno clo ve výši 25% na 2493 položek zboží, včetně přírodního medu, zmrazeného hrachu a bobulovin, kakaového másla a mléka. Ve 20% na 1078 položek zboží, jako je rostlinný vosk a žvýkačky. V 10% u 974 kategorií zboží, včetně zmrazené kukuřice, amerického ženšenu a rýžové mouky. A v 5% na 662 kategoriích zboží, včetně yttria, ceru a wolframu sodného.

Pokud USA „budou jednat bez ohledu na názory ostatních a v praxi budou uplatňovat celní opatření”, Čína okamžitě uvede výše uvedené poplatky, zdůraznilo ministerstvo.

Ve středu Bílý dům potvrdil, že plánuje uložit 25% cla na dovoz čínského zboží a služby v hodnotě 200 miliard dolarů ročně. Americký obchodní zástupce Robert Lightheiser uvedl, že je to vyvoláno nespravedlivým obchodem na straně ČLR a neochotou Pekingu vyjít vstříc na jednáních.

Na začátku dubna vydaly Spojené státy seznam 1300 položek čínského zboží, proti kterým by mohlabýt zavedena dovozní cla jako reakce na porušování intelektuálních práv na americké výrobky Čínou.

Čínská státní rada následně rozhodla uložit cla ve výši 25% na 106 zboží dovážených z USA.

V květnu se strany dohodly, že nepovedou obchodní válku a přestanou uplatňovat vzájemné cla. Později se však ukázalo, že nebylo možné dosáhnout dohody o obchodních otázkách a Washington oznámil nové obvinění.

V polovině června uložily USA 25procentní daň na zboží z ČLR, které postihlo desetinu čínského dovozu do Ameriky. Nové poplatky ovlivnily dovoz čínského zboží, které obsahuje průmyslově významné technologie ve výši 50 miliard dolarů.

Čína reagovala zrcadlovým způsobem a zavedla 25% dovozní clo na 659 názvů zboží dováženého ze Spojených států za 50 miliard dolarů.

Nedávno dokonce Donald Trump vyhrožoval Pekingu cly na veškeré čínské zboží přicházející do Spojených států.

(prvnizpravy.cz, foto: Shuterstock)

Přejít nahoru