Českem se rozezní sirény na památku padlých vojáků v Afghánistánu

K činu se přihlásilo hnutí Taliban. Byli součástí jednotky, která převzala ochranu spojenecké základny Bagrám letos v dubnu.
Sirény se na jejich počest rozezní ve středu po celém Česku na 140 sekund. „Je mi moc líto úmrtí našich tří vojáků v Afghánistánu. Hrdinů, kteří bojovali proti teroristům tak daleko od vlasti a které zavraždil sebevražedný útočník. Vážím si toho, co udělali pro naši zemi. Vyslovuji svou nejhlubší soustrast jejich rodinám a pozůstalým,“ uvedl premiér Andrej Babiš.
Ostatky vojáků zpět do České republiky přiveze podle současných předpokladů vojenský speciál ve středu v 16:15. Pietního ceremoniálu se zúčastní vrcholní představitelé České republiky. Účast slíbil prezident Miloš Zeman. Přítomen bude i ministr obrany Lubomír Metnar.
Poslední rozloučení chystá armáda se zástupci rodinných příslušníků. Podle Pejška již rodiny souhlasily, aby byli vojáci pohřbeni s vojenskými poctami. U rakve by tak měla stát čestná jednotka, zazní hymna i čestné salvy. Přesnou podobu pietního ceremoniálu armáda připravuje. Armádní letadlo s ostatky přistane netradičně na ruzyňském letišti. Na vojenském letišti v pražských Kbelích se v současné době rekonstruuje vzletová a přistávací dráha.

(SCa, www.ceskoaktualne.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru