Gotu Kola obnovuje funkce mozku

Pupečník asijský, nebo-li gotu kola, je pro své léčivé účinky vysoce ceněnou bylinou v tradiční čínské a indické medicíně. Po celá staletí je tato rostlina známá jako bylinka na dlouhověkost. Dokáže totiž velice příznivě působit na mysl, tělo i ducha člověka. Proto také patří mezi tzv. adaptogeny.

Obvykle bylinky, které mají takovéto účinky, jsou vysoce stimulující. Gotu Kola však tohle postrádá. Proto je taky vhodná pro každého, kdo hledá povzbuzení a posílení bez vedlejšího účinku klasických stimulantů.

Bylina, kterou pojídají i sloni
Gotu Kola je bahenní vytrvalá plazivá rostlina se zajímavým tvarem listů. Tyto listy se využívají i v kuchyni, např. do salátů. Celkově má v kuchyni podobné využití jako třeba koriandr či petržel. I sloni na Srí Lance pojídají tyto listy. Proto není divu, že slon byl vždy spojován s dobrou pamětí. Gotu Kola má totiž velice příznivý vliv na paměť a řadu dalších mozkových funkcí.

Existuje studie, kdy děti užívaly ½ gramu prášku z extraktu gotu kola každý den, a to po dobu jednoho roku. U dětí se pak prokázalo významné zlepšení intelektuální úrovně. Po šesti měsících došlo k podstatnému zlepšení inteligence, kognitivní funkce a koncentrace.

Pupečník nám ale kromě zlepšení inteligence může pomoci:

Udržet přirozenou obranyschopnost
Podpořit imunitní systém
Udržet si duševní zdraví
Obnovit funkci mozkových buněk a nervů
Zlepšit kvalitu krevního oběhu a podpořit zdravý cévní systém
Obnovit trávení a urychlit hojení ran
Gotu Kola je oblíbená bylina mezi ženami a studenty

Pupečník je skvělý pro ženy, které si chtějí uchovat zdravý a mladistvý vzhled. Je to především proto, že má velice příznivý vliv na kvalitu krve. Krev totiž přichází do styku a vyživuje téměř každou oblast naší mysli a těla. Dodává tělu kyslík a další nezbytné živiny. Není tedy divu, že díky pozitivním účinkům na krevní oběh, je gotu kola považována za omlazující bylinku.

Gotu Kola obsahuje také látky, které napomáhají při tvorbě kolagenu v kostech a chrupavkách. K tomu je navíc velice oblíbená mezi studenty. Výrazně totiž zlepšuje paměť, aniž by měla přehnané a nepříjemné stimulující účinky. Řada meditujících lidí využívá tuto rostlinu především pro schopnost harmonizovat pravou a levou hemisféru mozku, což vytváří zvýšenou úroveň uvědomění.

Pupečník je velmi hojivá bylina pro nervový systém. Bylo prokázáno, že opravuje a obnovuje výběžky nervových buněk, které se používají k přenosu nervových impulzů do celého mozku a těla. Tradičně a již dlouho se tedy využívá i jako lék na úzkost, stres a nespavost.

Správné dávkování je základ
Z doplňků stravy, které obsahují gotu kola, je dobré si vybírat především indické organické produkty, které jsou vysoké kvality. Lze vyzkoušet i různé kombinace, například se velice doporučují kombinace se ženšenem či brahmi.

Pupečník má jemně hořkou chuť a dá se tedy skvěle konzumovat jako čaj s medem a citrónem. Tradiční ayurvédská metoda přípravy je kombinovat prášek gotu kola s čajovou lžičkou ghí. Účinek gotu kola se tak značně zvýší a i konzumace je pro chuťové buňky příjemnější. Gotu kola lze ale konzumovat iv podobě kapslí či tinktury.

Když se rozhodnete pupečník vyzkoušet, tak začínejte s nižšími dávkami, tzn. ½ gramu denně a postupně je zvyšujte. Tímto postupem naleznete optimální dávku pro vaše tělo. Nejvyšší dávka by měla být maximálně 4 gramy denně. Navíc nižší dávky mají stejný, ne-li větší přínos. Po cca 3 týdenní konzumaci si vždy ale udělejte týdenní přestávku.

(energiezivota.com, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru